ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пет организации искат спешни мерки срещу дестабилизацията на болниците

болници

Пет организации, представляващи държавни, общински и частни болници искат от правителството спешни мерки срещу финансовата дестабилизация на лечебните заведения.

А тя се дължи на хроничното недофинансиране на клиничните пътеки, инфлацията, високите цени на енергоносителите, задължението на директорите да увеличат заплатите на медицинските кадри, за да получат и по-високи цени на клиничните пътеки.

В писмо до премиера Гълъб Донев, министрите на финансите и здравеопазването, управителя на Здравната каса и председателя на Българския лекарски съюз, болничните сдружения настояват да бъде използван излишъка от бюджета на Касата и да се отвори резервът на обществения фонд за посрещане на непредвидените разходи на лечебните заведения. 

"Необходимо е минимум 25 процента допълнително увеличение на бюджета на всяка болница, а ако не се предприемат спешни мерки до средата на октомври, болниците ще започнат да трупат надлимитна дейност, която не се заплаща от Здравната каса", заяви пред БНР  председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев.

Бюджетите на болниците през тази година са увеличени с 20 процента, при положение че според Националния рамков договор директорите трябва да вдигнат заплатите на медиците с 50 процента, обясни Красимир Грудев. И допълни, че от октомври лечебните заведения работят с бюджети, намалени с една четвърт спрямо предишните месеци, а Надзорният съвет на Здравната каса под натиска на оперативното ръководство не е взел решение да разблокира резерва, каквото право има след края на септември. Според Грудев Здравната каса разполага със 150 милиона лева икономии, а в резерва има около 173 милиона:

"Дори всички да не се разблокират, все пак някаква гаранция трябва да има, че ако стане нещо – природен катаклизъм, авария някаква или пък дойде отново COVID, трябва да има нещо, което да го посрещне, все пак едни 150-200 милиона могат да се разблокират и да се добавят от икономиите, което би било достатъчно да могат да се покрият необходимите разходи", каза той.

От осигурителната институция заявиха, че ще дадат повече информация в понеделник.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *