ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Плъзнаха фалшиви имейли със зловреден вирус от името на НАП

нап

Фалшиви имейли от името на НАП са засечени от службите в последните месеци. Те представляват съобщение с подател: intrastat@nra.bg и заглавие на имейла: „Предупредително писмо за подаване на Интрастат декларация. 

Писмата съдържат информация за наближаване крайния срок за подаване Интрастат декларация по поток. Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи буквално следното: 

"Относно: напомняне за наближаване крайния срок за подаване Интрастат декларация по поток / потоци Вътресъюзен внос за референтен период 30/2022 г.
 
 Напомняме Ви, че срокът за подаване Интрастат декларации е 14-то число на месеца, следващ референтния период на основание чл. 11 ал. 1 от Закон за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки /ЗСВТС/. 

ДИРЕКЦИЯ ИНТРАСТАТ
ЦУ НА НАП

Това е автоматично генерирано съобщение. Моля, не отговаряйте.“

Към писмото има прикрепен файл, съдържащ зловреден код. При отварянето му, компютърът на получателя може да бъде заразен с вирус, който да открадне лични и финансови данни.  

Това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте. Ако все пак сте отворили имейла, то сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *