ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

По европроект разработват наръчник за сезонните работници

сезонни работници

Федерацията на независмите синдикати от земеделието (ФНСЗ) е партньор в европейския трансграничен проект AgriWork-Crossborder. Проектът цели по-доброто информиране на сезонните работници в селското стопанство. 

Всяка година около 4 милиона сезонни работници пресичат държавни граници, за да работят в друга страна-членка на Европейския съюз. Немалка част от тях са български граждани. Това се случва особено по време на активния земеделски сезон – от подготовка и засаждане до прибиране на реколтата. 

Повечето от тези работници не познават трудовото и осигурително законодателство. Нито правилата за безопасни и здравословни условия на труд или социална интеграция в държавата, в която ще работят. По-голямата част от работниците не знаят и не говорят друг език освен майчиния си, което е още една от причините техните права да бъдат нарушавани, а те самите да бъдат експлоатирани. 

Проектът AgriWork-Crossborder обединява усилията и авторитета на Европейската федерация на синдикатите от храните, селското стопанство и туризма(EFFAT), и три национални федерации. В проекта се включват и четири неправителствени организации към синдикатите, които предоставят трудово-правни консултации на сезонни работници от цяла Европа. Проектът се осъществява и с подкрепата на европейската програма ЕРАЗЪМ +. 

Партньорите имат дългогодишен и полезен опит по темата. Те ще надграждат и развиват мрежата от организации, които предоставят безплатно подкрепа и консултации за трансграничните сезонни работници за техните права в приемащата държава. Заедно разработват Дигитален наръчник с полезна информация за трансграничните сезонни работници по трудовото и осигурително законодателство, безопасните и здравословни условия на труд в държавите от Европейския съюз. Ръководството ще бъде достъпно в интернет и ще бъде публикувано на страниците на всички партньори. 

В рамките на проекта се предвижда и серия от специализирани обучения за експертите-консултанти от информационната партньорска мрежа, за да работят с нови и иновативни методи в ежедневната си работа на трудови съветници и консултанти. Такива иновативни методи и модели са дигиталните приложения Agriworker App и VOX KNSB. 

Специализираните обучения предвиждат фокус и подготовка и по темите: „Здраве и безопасност на работното място“, „Дискриминация и насилие на работното място“, „Интегриране на сезонните работници в приемащата страна” и други важни за земеделието проблемни области. 

С разработването на Дигиталния наръчник, провежданите тематични онлайн-семинари и обученията участниците в проекта ще обогатят своя практически опит в междукултурното консултиране и образование и ще подобрят своите дигитални умения.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *