ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Поведението на ГЕРБ по темата “Митрофанова” е много тревожно

Надежда Йорданова

На вчерашната среща в парламента беше представен списък с предложения кои официални лица да бъдат поканени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание, в който фигурираше г-жа Митрофанова като посланик на Руската федерация в България. Това каза в предаването пред БТВ Надежда Йорданова от "Демократична България", бивш министър на правосъдието.

"Ние от ДБ остро възразихме срещу това г-жа Митрофанова да бъде поканена на тържественото заседание на Народното събрание с аргумента, че това е посланик на държава агресор. В отговор на моето възражение колеги от "Възраждане" и БСП възразиха, имаше размяна на реплики и въпросът остана дотук. Подкрепиха ни единствено колегите от "Продължаваме промяната" и общата ни позиция стана много ясна. От ГЕРБ и ДПС имаше мълчание. Тук става въпрос за бързо действие, за инстинкта да се действа така, че да защитиш принципите, която твоята политическа сила защитава. Присъствието на държава, която е изключена от Съвета на Европа, не би трябвало да е обект на спорове", заяви Йорданова.

"Поведението на ГЕРБ в рамките на последните часове по темата е много тревожно. Виждаме различно говорене в партията, диаметрално противоположно говорене в партия, която претендира за евроатлантическа ориентация. Време е за действия, ГЕРБ да кажат къде точно стоят", подчерта тя.

"Тук не става въпрос само за протокол, а за формиране на Народно събрание в условията на война, започната от Русия. С оглед на обществения дебат ДБ изпрати искане до парламентарния секретар за нова среща и тя беше насрочена за утре в 13 часа в Народното събрание. Дано тази среща мине достойно. Много е важно първото заседание на новото Народно събрание да мине с достойнство, а не да се превръща в цирк", посочи Надежда Йорданова.

Бившият правосъден министър обяви, че още от първия ден на новия парламент ДБ ще внесе предложения за 25 конкретни мерки, които ще помогнат България да премине спокойно през кризата. Въпросът за подкрепа на Украйна, включително с оръжие, ще бъде сред тези 25 мерки, както и мерки за подпомагане на семействата за енергийна ефективност и за търсене на отговорност на главния прокурор, посочи Йорданова.

Тя коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

"От ДБ се отнасяме с уважение към посочените от Борисов медиатори, но именно по темите на управлението трябва да се разговаря с хора с ясен политически мандат, за да има ясно носене на отговорност. Всички други хора изглеждат като пиар ходове и опит за размиване на отговорността. ДБ ясно заяви, че няма да подкрепи управление на ГЕРБ, така че позицията ни за първия мандат е ясна. Вторият мандат е на "Продължаваме промяната". Очакваме тяхното предложение как да се форматира разговорът и тогава ще кажем нашето мнение", посочи още Надежда Йорданова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *