ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ПП, ДБ и БСП няма да се срещат с Плевнелиев и Паси

Иван Христанов

"Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП няма да са отзоват на поканата, която днес изпратиха Росен Плевнелиев и Соломон Паси към всички парламентарни групи без "Възраждане". Те твърдят, че не става въпрос за преговори за правителство, а за търсене на допирни точки и общи теми.

"Няма да отидем на среща с Паси и Плевнелиев, но ще подкрепим законодателните инициативи, които са приоритет за България, независимо от кого са внесени. Вече отказахме, но ако прегледате внимателно поканата, тя не казва нищо. Тя казва не се опитваме да направим правителство, искаме да намерим допирни точки“, каза пред БТВ бившият заместник-министър на земеделието от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов.

Той обясни и защо ПП предлагат Никола Минчев за председател на парламента: „Длъжни сме да предложим номинация най-малкото защото до голяма степен Никола Минчев стана синоним на Народното събрание. Това стана и за едни не повече от осем месеца. Дори хората го разпознават на улицата. Когато ги попитате за председателя на НС, се прави незабавна асоциация за Никола Минчев. Няма как да не уважим човек, който остави толкова добро и авторитетно име. Дори опозицията проявяваше уважение, въпреки че в началото се държаха арогантно. В рамките на НС бяха принудени да признаят професионализма и авторитета му. При предното Народно събрание Никола Минчев не бе разделителна, а обединителна сила. Не се държа партийно, а професионално, както подобава на председател на Народното събрание“.

Христанов категорично отрече, че кабинетът „Петков“ е заложил мина на служебното правителство.

„Когато започнахме работата по „Капитан Андреево“, работехме с презумпцията, че ще я завършим. Това не е било заложена мина към колегите. Започнахме много рано работа с ДАНС, още в началото на януари. Основното притеснение беше, че всяко непремерено действие може да доведе до саботаж на граничната дейност. Развитието на нашата работа бе резултат от много добре подреден план. Не ни стигна времето. ИТН имаха друго мнение за това как трябва да се борим с корупцията и очевидно техните избиратели ги наказаха“, посочи той.

„Първият фундаментален проблем е, че фирмата е монополизирала прекалено много. Тя не може да направи нищо повече от това, което държавата ѝ казва. Щетата за този 10-годишен договор за държавния бюджет се оценява на около 400 милиона лева за периода. Анализирахме месеца непосредствено преди да влезе БАБХ и да поеме целия контрол и месеца след това. Установихме огромно повишение на пестициди, като три пестицида изобщо не са били изследвани“, коментира още бившият зам.-министър на земеделието.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира пред същата телевизия, че от "Демократична България" не са отишли на инициираната от БСП среща в парламента за обсъждане на цените, доходите и държавния бюджет, тъй като смятат, че тези срещи трябва да бъдат институционални.

"Преди да се сформира институцията на парламента, е малко предварително", отбеляза той, като съобщи, че ДБ ще вземе решение кого да подкрепи за председател на парламента утре на парламентарна група. "Моят фаворит е Никола Минчев. Мисля, че той се справи доста добре в предишния парламент", заяви Божанов.

Попитан как ще отговори ДБ на отвореното писмо на излъчената от ГЕРБ контактна група до политическите сили в 48-то Народно събрание, Божидар Божанов каза: "При цялото ни уважение към г-н Плевнелиев и г-н Паси, не си представяме така воденето на преговори. Не виждаме смисъл да осъществяваме такива срещи. Ние имаме ясна програма и ясни приоритети – ясно отношение относно агресията на Кремъл, която засяга целия международен ред, съдебната реформа и бюджетна и финансова политика, която да не подлага на риск влизането на България в еврозоната. В отговора си ще ги подчертаем и припомним. Няма как да подкрепим първия мандат. Бихме подкрепили "Продължаваме промяната" за втория мандат, ако има гаранция за нашите три изисквания, но предстои да видим как ще структурират разговорите. Различията ни са преодолими и може да имаме конструктивен разговор с тях, при който да изработим обща управленска програма".

"Шанс за правителство трябва да има, защото следващият парламент няма да даде повече шансове. Политическите сили трябва да направим това усилие, спазвайки приоритетите си", каза още бившият министър на електронното управление.

БСП няма да се отзове на поканата за среща с избраните да водят контактната група от страна на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство – Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Това обяви пред БНТ Румен Гечев.

Той уточни, че подобен формат на водене на преговори е неприемлив за социалистите. Гечев определи контактната група като наемници.

В отговор на въпрос Румен Гечев заяви, че политическите сили, с които БСП няма да разговаря за съставяне на правителство, са ГЕРБ и ДПС. От думите му се разбра, че за всички останали политически формации в парламента "червените" не затварят вратата за преговори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *