ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП и ДБ готови да работят за правителство на малцинството

Парламент ПП и Да България

Имаме готовност са работим за правителство на малцинството с втория мандат, обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на съвместен брифинг с "Демократична България" в парламента.

Вече два месеца ГЕРБ не правят нищо, преговори за кабинет с първия мандат не се водят, допълни Петков.

"Минаха близо два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ направи като първа политическа сила, е че избра г-н Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта. ГЕРБ не показаха, че имат план. Реално ние сме в политическа безизходица след свалянето на нашето правителство. Оттогава няма нито визия, нито план, нито има реални коалиционни разговори. България стои в политически вакуум", заяви Петков.

"Ние отказваме да подкрепим първия мандат. Много ясно сме заявили, че няма да подкрепим мандат, в който ГЕРБ участва. Консултациите не досега не доведоха до нищо, защото ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет. Според мен президентът трябва да се забърза с мандатите, за да излезем от това безвремие, в което сме трети месец", заяви съпредседателят на ПП Асен Василев. 

"Последните 30 години България страда от три големи недъзи. Първият недъг е, че голяма част от бизнеса зависи пряко и директно от държавата. Дали през обществени поръчки, дали през рекет или излишни лицензионни режими. Това пречи на страната да се движи напред. Вторият голям недъг е, че България към момента е с най-голямото неравенство в целия Европейски съюз.Това неравенство е една от основните причини българите да напускат страната, защото не могат да се реализират. Третият недъг е липсата на справедливост. Виждаме как прокурорски син извършва престъпления пред очите на всички и остава безнаказан. Виждаме как няма едно читаво разследване на висш политик. Правителството, в което участвахме с "Демократична България", започна да работи и по трите недъзи. Направиха се стъпки да има разследване на главния прокурор. Това не се хареса на политическата класа, която от 30 години "смуче" силите на народа. Нашите родители направиха две големи стъпки за това България да бъде нормална държава – влязохме в ЕС и в НАТО. На нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС и да станем истинска европейска държава", посочи Василев.

Влизане в еврозоната и в Шенген, борба с неравенствата и разумни социални мерки, освобождаване на бизнеса от административно бреме и политически рекет, възстановяване на справедливостта чрез съдебна реформа са приоритетите на бъдещото правителство, каза още Асен Василев. Той ги определи като стъпки към нормална държава.

"Очевидно е, че тласкането на държавата към избори е част от сценария, в който се намираме", посочи на свой ред Христо Иванов от ДБ.

"Ако не реализираме тези задачи в следващия 12-месечен период, не се знае кога пак ще имаме прозорец за истински реформи и движение напред", допълни Иванов.

"Очевидно е, че страната ни има нужда от управление. Позитивен сценарий е възможен. Радваме се, че колегите от ПП осъзнават отговорността, че трябва не просто да има правителство, а да има правителство, което да отговори на възможностите и да тласне страната в нейното развитие. Приехме с радост поканата да разговаряме как това да се случи", каза съпредсеадетлят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ние не смятаме да се договаряме. В следващите няколко дни ще вкараме в Народното събрание пакет от законови промени, които биха дали шанс на нашите приоритети. Това са част от гаранциите, които искаме да видим парламентът да подкрепи преди втория мандат", каза Кирил Петков.

Той обяви законовите промени, който ПП и ДБ ще внесат:

– Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс 

– Внасяне на предложения за изменение на Конституцията на България за премахване не неограничената власт на главния прокурор

– Приемане на първо четене за промени в НПК и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор

– Приемане на решение за внасяне на Закона за бюджета в Народното събрание при залагане на 3% дефицит

– Приемане на съответните изменения на закона, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента

– Приемане на първо четене на промени в НПК, които да дават възможно на разследващите органи да образуват досъдебно производство

– Приемане на законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от Министерски съвет и да се избира от Народното събрание

– Приоритетно насрочване за разглеждане в зала на всички закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и Стратегическия план за земеделие

– Насрочване и разглеждане в зала и в ресорните комисии на законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната

"Не сме търсили подкрепа от никого. Дадохме ясна визия за важните задачи за това правителство, какво е необходимо, за да може то да оперира и то трябва да е прието преди формирането на това правителство. Оттук нататък в зала ще стане ясно кой иска да се приемат тези закони и дали предсеадтелят на Народното събрание ще ги насрочи за разглеждане. Това са важните приоритети за българския народ. Всеки, който смята, че това са важните приоритети за България, може да ги подкрепи предварително в зала, без договорки", коментира Асен Василев. 

В отоговор на въпрос какво ще получи ГЕРБ при правителството на малцинството на ПП и ДБ, освен че ще работи "на ползу роду" по предложените точки, Василев каза: "Нищо. ГЕРБ трябва да работят на ползу роду".

Лидерите на двете формации потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет, предложен с първия мандат на ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *