ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП предлага временна комисия заради проблемите с дървата за огрев

Парламент Среща на ПП с "Да

Парламентарната група на ПП е внесла в деловодството на парламента предложение за създаване на временна комисия, която да обсъди мерки и да представи решения на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Мотивът е, че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва за текущия отоплителен сезон, а в някои райони на страната има риск мнозина да останат без отопление. От ПП предлагат временната комисия в рамките на 10 дни да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва).

От партията припомнят, че само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива. Предварителен анализ на ПП показва, че основната причина за недостига и растящите цени е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. Установено е презапасяване заради увеличение на международните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток; естествените лимити на допустимата сеч в горите и други.

На локално ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със спекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци.

Предстои от 11 часа служебният земеделски министър Явор Гечев да даде брифинг, на който ще информира за проблемите, свързани с осигуряването на дърва за огрев. Преди седмица той обяви, че търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти за година, но имало достатъчно. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *