ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Правителството възобновява Съвета за криминологични изследвания

Крум Зарков

Министерският съвет прие постановление за създаване на Съвет за криминологични изследвания и Правилник за неговата дейност.

Съветът ще е експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините, които я обуславят и за разработване на мерки за тяхното предотвратяване и ограничаване. Той ще организира извършването на криминологични изследвания, обсъжда препоръки и становища за промени в нормативната уредба и ще дава предложения за такива промени, като подпомага Министерския съвет при провеждането на наказателната политика.

Съветът ще бъде председателстван от министъра на правосъдието и ще има 10 членове от различни институции. Той ще организира извършването на криминологични изследвания на общата престъпност и видовете й в страната. Ще анализира процесите на криминализация и причините за тях. Ще прави прогнози и предлага решения с оглед превенция и реинтеграция, на жертвите на престъпления.

Наред с това Съветът ще приема методиката на конкретните криминологични изследвания, ще организира извършването на изследвания на общественото мнение по повод Наказателния закон. Ще определя членовете на екипите за извършването на конкретните криминологични изследвания и техните ръководители.

Дейността на Съвета и на изследователските екипи ще се подпомагат експертно и организационно технически от Министерството на правосъдието.

Възобновяването на дейността на Съвета за криминологични изследвания  е в изпълнение на предвидените цели в Концепцията за наказателна политика за периода 2020 – 2025 година и е сред основните приоритети на Министерството на правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *