ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Правната комисия подкрепи закриването на спецправосъдието

Парламент Иван Гешев

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше одобрена с 12 гласа "за" и 5 "против" в комисията.  

В момента депутатите обсъждат текстовете в преходните и заключителните разпоредби, с които се урежда кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване. С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на Висшия съдебен съвет да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

Предложение на Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" предвижда съдийската колегия на ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, като "в един съд да се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативния специализиран наказателен съд".

Срещу квотния принцип възразиха от ГЕРБ-СДС и от "Възраждане". "Не може да въвеждате квотен принцип, не можете да вървите срещу волята на магистратите, не можете принудително да ги заселвате из страната на принципа една трета, една четвърта, една пета – квоти, които сте предвидили в предложението си", коментира Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС).

"Ако приемете този текст, няма да има магистрат, който да не обжалва", предупреди тя. По думите й това ще блокира всички дела.

Атанас Славов ("Демократична България") предложи обобщено предложение между първоначалното на Министерския съвет и това на "Продължаваме промяната". Той посочи, че намира квотното разпределение за оправдано, но предложи да се добави като критерий и натовареността на съда. "Няма да има блокиране на дела", заяви Славов. 

Преди това правната комисия прие след освобождаване от длъжността "административен ръководител" и "заместник на административен ръководител", лицата, по тяхно искане, да се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или да остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, на който са били административен ръководител или съответно заместник на административен ръководител.  

С размяна на реплики между Иван Гешев и Христо Иванов започна заседанието на правната комисия в НС.

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, която обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Измененията предвиждат закриване на специализирания съд и прокуратура.

"Тук съм само и единствено от уважение към институцията Народно събрание и да кажа на народните представители няколко неща. Основното е, че ръководството на прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат значение аргументите, още по-малко юридическите аргументи, и фактите, и зад които седят, надявам се, не единствено и само интересите на това, което вие наричате олигархия и мафия", каза пред журналисти главния прокурор. 

По думите му резултатът от тези действия ще бъде само приключване безславно на най-важните дела в държавата, освобождаване на едни огромни парични средства и това ще е единствено в интерес на престъпността. Той предупреди, че отговорността няма да носи съдебната власт, а този, който извърши тези действия. В началото на заседанието главният прокурор повтори думите си и пред народните представители в комисията. 

Гешев каза, че втората причина да е тук е Христо Иванов ("Демократична България"), който многократно поканил да разговарят, като "флагман на идеята за т.нар. съдебна реформа". "С г-н Иванов съм готов да дебатирам и да чуя неговите юридически аргументи", каза главният прокурор и допълни, че подозира, че няма такива. 

Христо Иванов му отговори, че в определен смисъл има право, че решението е взето предварително, защото партиите от мнозинството три пъти са се явили на избори с ясно заявеното намерение за закриване на специализираното правосъдие. "Ние сме тук не просто, за да водим някакъв дебат, а за да изпълним волята на избирателите", посочи Иванов и призова Гешев "да освободи съдебната власт от себе си", да се яви на избори и да продължи "легитимно да държи тези политически речи". 

"Това е политическа обосновка", коментира главният прокурор. "Историята е показала, че тези, които говорят от името на народа, обикновено не представляват народа", допълни той. Гешев се обърна към магистратите от специализирания съд и прокуратура: "Прокуратурата ще ви подкрепи". По думите му тези структури ги закриват, защото работят, а не защото не работят. 

След размяната на реплики с Христо Иванов главният прокурор си тръгна от заседанието на правната комисия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *