ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Премиерът се срещна с пом.-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ 

Служебният премиер Гълъб Донев се срещна с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят

​Енергийната сигурност на България и на региона беше във фокуса на срещата на министър-председателя Гълъб Донев с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха отбелязани сериозните резултати, които страната ни постигна за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки, съобщават от правтителствената пресслужба.

Премиерът Донев посочи целенасочената работа на служебното правителство за навременното завършване на интерконектора Гърция-България. Министър-председателят посочи още, че в резултат на положените усилия бяха понижени цените на природния газ. Премиерът беше категоричен, че България се стреми да използва всички възможности за енергийна диверсификация и изтъкна стремежа на служебния кабинет да осигури доставки на газ на ниски цени не само за българските граждани и бизнес, но и за региона за предстоящите зимни месеци.

Премиерът Гълъб Донев отбеляза още, че като износител на електричество страната ни също има ключова роля за енергийната сигурност на Балканите. Той подчерта и конструктивното участие на България в интерес на енергийната и транспортна свързаност в региона.

Помощник секретарят по енергетиката в Държавния департамент на Съединените щати Джефри Паят поздрави България за постигането на диверсификация на енергийните източници.

Паят, който е за първи път у нас, заяви интерес за още по-голямо сътрудничество в енергийната сфера и подчерта важността на трансформацията към по-екологосъобразни източници на енергия.

"Поздравления за всичката работа, която България свърши, за да постигне енергийна свързаност със съседните държави – Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния и за постигането на независимост от доставките на руски природен газ, което е изключително важно в контекста на тази брутална и непровокирана инвазия в Украйна и факта, че все повече Русия използва като оръжие своите енергийни ресурси", каза той.

В края на разговора премиерът Гълъб Донев изрази увереност, че стратегическото партньорство между България и САЩ ще продължи да се развива във всички сфери от взаимен интерес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *