ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Президентът е на посещение в Молдова

Президентство служебно правителство Румен Радев Гълъб Донев

На 27 и 28 октомври президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Молдова по покана на молдовската си колега Мая Санду. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между София и Кишинев.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група там.

На 27 октомври държавният глава ще бъде посрещнат от Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща "на четири очи", след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изявления за медиите. По-късно българският президент ще проведе среща с председателя на парламента на Молдова Игор Гросу. В рамките на деня Румен Радев ще поднесе и цветя пред паметника на Щефан чел Маре – княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

На 28 октомври президентът ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак". В сградата на учебното заведение българският държавен глава заедно с колегата си Мая Санду ще участва в двустранна среща, посветена на дейността и перспективите пред Тараклийския унивесритет.

В Тараклия Радев ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция. Държавният глава ще посети и Български теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев. Президентът ще отдаде почит и пред паметника "Шипка" в молдовската столица.

При посещението си в Молдова държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *