ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Продължаваме промяната” отказаха поканата на ГЕРБ – остават опозиция

БТА "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Съпредседателят на "Продължаваме проманата" Асен Василев отхвърли офертата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за сформирането на евроатлантическо правителство с ясни приоритети. "Оставаме конструктивна опозиция на ГЕРБ. Ние няма да влезем в коалиция на кражбата", обяви той на пресконфереция в БТА.

"Над половин милион подкрепиха "Продължаваме промяната" с ясното послание, че ние няма да влезем в коалиция на кражбата. След изборите ние правим точно това, което сме обещали на нашите избиратели", обясни Василев. Те дори нямало да отидат на разговори с ГЕРБ. 

"Българските избиратели бяха изправени пред много ясен избор – от една страна, управление, което те успяха да видят последните осем месеца; от друга страна, връщане към управлението на ГЕРБ и г-н Борисов. Изборът беше направен. Оттук нататък мандатоносителят има възможността и правото да сформира кабинет – така както ние като победители в изборите миналата година направихме една много трудна, много сложна коалиция, която беше организирана на принципа, че трябва да има нов модел на управление", поясни Асен Василев. Според него най-важното нещо за България в момента е да има стабилно управление.

"Най-важното нещо за България в момента е да има стабилно управление. Както казах, ние ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да пречим на сформирането на кабинет и имаме редица политики, които искаме да подкрепим, и се надяваме да бъдат приложени", добави Василев. 

След репортерски въпрос от ПП обявиха, че няма да предложат председател на Народното събрание. Ще предложат само заместник-председател. 

"Ние ще бъдем конструктивна опозиция, няма да пречим на сформирането на кабинет. Имаме конструктивни политики, които надяваме се ще бъдат предложени и гласувани в парламента", обяви на свой ред другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

Той бе категоричен, че след решението им да не влизат в коалиция с ГЕРБ, това няма да разцепи партията им и депутатите. Според него за българите най-важното в момента е как ще преминат идната зима. 

Петков обяви, че от срещите им с българските граждани станало ясно, че за тях най-важно наистина е "как ще минат тази зима". И по тези политики те наистина щели да бъдат конструктивна опозиция. След това той изчете дълъг списък с техните приоритети, изброи и политиките, зад които застават, това са: 

– Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции;

– Механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия;

– Минималната работна заплата да е 50% от средната работна заплата от първи януари 2023, което към момента се равнява на 860 лв.;

– 20% увеличение на пенсиите, така че да изпреварват инфлацията;

– Нова дефиниция за енергийно бедни;

– Две тарифи за ток, вода и парно на база на консумацията;

– Вдигане на данъчния кредит за семейства с деца на 50%;

– Таван на цената на тока за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас;

– Таван за цената на газа;

– Заплатите на учителите да продължат да са 125% от средната работна заплата

– Стартови заплати за младите медици от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за млад лекар;

– Запазване на сега съществуващата данъчна политика – бюджетен дефицит до 3%, подкрепа за влизане на България в Еврозоната и Шенген;

– Приемането на 22 закона, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

По всички тези теми били готови да работят с всички политически сили и щели да са конструктивна опозиция. 

Кирил Петков настоя, че не е работа на служебното правителство да решава въпроса с новите самолети и този въпрос трябва да влезе в парламента.

Той беше категоричен, че няма истина в слуховете, че американското посолство оказва натиск да съставят правителство с ГЕРБ.

"Основният урок, който си взехме от изборите, е, че ако искаме да виждаме гражданите по площадите, да им стискаме ръцете, да говорим с тях, трябва да изпълняваме това, което сме им обещали", допълни го Асен Василев.

Той бе категоричен, че предсрочни избори не са добре за България в този момент. Василев отговори на въпрос, че партията им няма да свали доверието си от президента Румен Радев, който вече призова партиите за съглашателство и сформиране на работещо правителство. "Доверието не се дава от политическите партии, а от българския народ", отсече Василев.

"Показахме, че управление без ГЕРБ е възможно и добро за страната, може би не успяхме да убедим хората да продължат да ни подкрепят", допълни той.

"Осъзнаваме нашата роля като втора политическа партия и не е редно да се заменя вота на избирателите през различни конструкции", настоя на свой ред Кирил Петков. 

Той заключи, че ПП е инструментът, който наистина ще промени България. "Пътят може да е дълъг, но ще стигнем до заветната точка за една променена България", подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *