ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Проф. Диана Петкова е предложена за орден за принос в науката

Диана Петкова

Правителството предлага на президента Проф. Диана Петкова да бъде наградена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за нейния изключителен принос в областта на науката. Повод за отличието е нейният 70-годишен юбилей през настоящата година. 

Научните й изследвания са в областта на метаболизъм на липидите в норма и патология, окислителен статус на клетки и организми в норма и патология и структура на мембранния бислой.

Проф. Диана Христова Петкова е завършила специалност „Биохимия и микробиология“ в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) със следдипломна квалификация по биофизика. 

Тя е представител на Европейската асоциация на биохимичните дружества за България. Председател е на Съюза на учените в България от 2016 г. и в това си качество е определена за представител в Постоянния комитет за наблюдение и мониторинг на Националната пътна карта за научна инфраструктура, подпомагащ орган към министъра на образованието и науката.

Проф. Петкова е била хоноруван преподавател към катедра „Биохимия“ в Биологическия факултет на СУ и към катедра „Биотехнология“ на Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ). Тя е била гост професор в Катедрата по биохимия и фармация на Шведския университет, Турку, Финландия, гост професор в Института по органична химия на Университета в Бон и гост професор в Emory University, Атланта, САЩ. 

Проф. Диана Петкова е била ръководител на два договора към Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ), на договор към НАТО и участник в няколко договора към ФНИ и към Френската общност на Белгия. В продължение на 8 години тя е била член на комисии на Националния фонд за научни изследвания и една година на Висшата атестационна комисия. 

През 2012 г. проф. Петкова получава награда „Златна книга за принос към развитието на българската наука“ на Съвета на европейската научна и културна общност. Тя има множество публикации и цитирания в престижни научни издания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *