ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Прокуратурата не разчита на диалог, а на монолог

Минчо Спасов

„Желанието на прокуратурата да информира обществото не кореспондира с поведението на Иван Гешев, който миналата седмица атакува в Конституционния съд изискването да бъде изслушван на всеки три месеца в парламента. Очевидно прокуратурата разчита не на диалог, а предпочита монолог“.

Това каза пред БНР адвокат Минчо Спасов, бивш депутат, бил е председател на вътрешната комисия в парламента, правозащитник.

По думите му налице е липса на прочит на член от Конституцията, където се казва, че цялата власт произтича от народа.

„Съдебната също, затова съдебната власт също трябва да бъде контролирана от този, който е истинският господар и на трите власти. Този господар – народът, действа чрез всяка една от тях, контролирайки останалите. Това, което правят законодателната и изпълнителната власти, са нормални действия, те не се намесват по конкретни дела. Бърка се независимостта на конкретния съдия и прокурор с независимостта на самата съдебна власт. Обществото иска отговорност от съдебната власт, от нейната администрация, от Висшия съдебен съвет, от главния прокурор, те не са магистрати по конкретен казус“, посочи той.

Спасов допълни, че Иван Гешев намира подкрепа от американска страна.

„На 14 март тази година Росен Плевнелиев и Иван Гешев си пристигнаха от Вашингтон. Те са присъствали на форум, свикан от американски тинк-танк, на който са били извикани 140 световни водещи юристи, професори от университети, за да бъде обсъдено дали да бъде създаден нов Нюрнбергски процес срещу Владимир Путин. Американската страна кани хора, на които има доверие“, каза още ексдепутатът.

Според адвоката арестът на Бойко Борисов е извършен в рамките на законовите правомощия на МВР – човек може да бъде задържан за 24 часа.

„Мен също са ме задържали до 24 часа, но не съм се оплакал на Вселената за това. Г-н Бойко Борисов плаче като малко дете. Той няма никаква държавна функция в момента, нито има имунитет, той е един гражданин като нас… Задържането на лица се извършва технологично вечер, защото не се знае къде се намира даденото лице през деня. Нямаше белезници, нямаше я показността като от времето на ГЕРБ. Културно го взеха в цивилен джип, мен са ме качвали в камионетка“, коментира Минчо Спасов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *