ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Прокуратурата се оплака от системни политически атаки

Прокуратура на Република България

Прокуратурата представи първия си обзор с неверни, според обвинението, политически твърдения. На брифинг зам.-главният прокурор Десислава Пиронева призова "всички граждани и медии да се информират от обективни и достоверни източници". Тя отбеляза, че "атаките" от страна на изпълнителната и законодателната власт "изкривяват обществената представа за прокуратурата, като цената за това плащат до голяма степен българските граждани".

Пиронева прочете позицията на държавното обвинение за "системното нарушаване на върховенството на закона и принципа на разделение на властите от страна на представители на изпълнителната и законодателната власт". В последната една година прокуратурата отчита множество атаки от представители на изпълнителната и законодателната власт, насочена срещу съдебната власт и в частност прокуратурата, каза тя. Предвид техния значителен обем се стига до засягане на престижа на съдебната власт. Тези атаки изкривявали обществената представа за дейността на прокуратурата, като това застрашава правата на всеки един гражданин заради нарушаването на върховенството на закона.

Ръководството на държавното обвинение оповести 15 негативни за държавното обвинение изказвания на представители на изпълнителната и законодателната власт в периода 15-27 март. Те са направени от премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, министрите Даниел Лорер, Надежда Йорданова и Бойко Рашков и депутата Христо Иванов. 

"Прокуратурата е съгласна с думите на премиера Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и това, че никой не е над закона. Това може ефективно да се постигне чрез диалог и взаимодействие между институциите съобразно компетентността на всяка една от тях. Поради огромния обем на изнесени неверни твърдения, на моменти граничещи с очевидни лъжи, няма как да се представят по-конкретно. Прокуратурата ще се опита да ги обобщава и да представя обективна информация, за да може българските граждани да добият реална представа. В случай на следващ обзор гражданите ще бъдат информирани надлежно", поясни зам.-главният прокурор. "Неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори, част от които работят в значим публичен и обществен интерес и цели да им се въздейства по непозволени от закона средства. Атаките на прокуратурата целят нейното вероятно овладяване с нелегитимни политически цели", добави тя.

На брифинга бяха отправени критики към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов във връзка с негови изявления за "Барселонагейт" – че се очаква замитане под килима отново от страна на държавното обвинение. "Специализираната прокуратура многократно е давала информация по този случай. Всеки може да се запознае с цялата информация, която сме публикували", изтъкна Пиронева.

Според прокуратурата е пропагандна теза, че липсата на реформа в съдебната власт ще доведе до по-малко средства в Плана за възстановяване, във връзка със скорошни изявления на правосъдния министър Надежда Йорданова. "С намаляване на бюджета за съдебната власт, което е незаконно, води до парализиране на дейността ѝ", каза още Пиронева по повод орязването на средства към прокуратурата – 20 млн. лева бяха орязани за сметка на бюджета на Българската академия на науките (БАН).

"Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция от миналата година повтаря констатациите на доклада от 2020 г., възложен от прокурор от Специализираната прокуратура, а не от министър Асен Василев, който е послужил в разследването срещу Васил Божков. Още през 2020 година е получен сигнал от Божков и са проверени всичките му твърдения в цялост по досъдебното производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура. По искане на наблюдаващ прокурор, специализираният наказателен съд е допуснал и наложил запори и възбрани по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия Божков, отчете Пиронева. Тя допълни, че е изключен разпит на обвиняем с видеоконферентна връзка, преди да му бъде предявено обвинение лично.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *