ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Провежда се нова процедура за избор на председател на парламента

Откриване на парламента

Провежда се нова процедура за избор на председател на Народното събрание. Първоначално номинираните бяха четирима – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от "БСП за България". На първото гласуване никой от кандидатите не успя да събере подкрепа на мнозинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж между номинираните, получили най-много гласове – Росен Желязков и Никола Минчев. И при повторното гласуване никой от двамата не получи подкрепата на мнозинството.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предупреди, че ситуацията може да произведе конституционна криза. "Как ще намираме решения при условие, че нямаме елементарен консенсус", попита тя. Същевременно подчерта, че като първа политическа сила, получила най-голямо доверие, ГЕРБ-СДС трябва да излъчи председателя на парламента и затова отново предложи Росен Желязков.

Съпредседателят на ПП Асен Василев ѝ благодари за "леко назидателната лекция". И отговори, че е нормално опозицията да гласува против избора на ГЕРБ-СДС. А работа на най-голямата парламентарна група е да си осигури мнозинство, което да подкрепи нейния кандидат. ПП също не отстъпи и отново номинира Никола Минчев. 

Йордан Цонев от ДПС отговори от трибуната, че никое Народно събрание, с изключение на предишното, не е образувало мнозинство, преди да се избере председател. Консултациите за мнозинство започват след това.

"Няма да има безпринципна диалогичност, няма да има сделки под масата, няма да има заговорничество, което е безпринципно", каза в изказване другият съпредседател на ПП Кирил Петков. Според него щом Желязков няма подкрепата на поне 51% от депутатите, тогава ГЕРБ-СДС трябва да отстъпи, за да бъде избран човек, който има доверието на народните представители. 

От "Възраждане" отново издигнаха Петър Петров за председател.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да бъде одобрена повторно процедурата за избор на председател на НС. От левицата също потвърждават кандидатурата на Кристиан Вигенин.

От ДПС този път също излъчиха свой кандидат. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви, че от парламентарната група предлагат Йордан Цонев за поста. Междувременно народните представители прегласуваха същите процедурни правила и ги одобриха с 234 гласа "за". 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *