ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Проверен човек остана начело на “ушите” на държавата

подслушване

Една от най-важните спецслужби в България – Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) е с нов-стар шеф. Днес (17 октомври) Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента Румен Радев да издаде указ, с който да преназначи Бисер Борисов като председател на ДАТО, считано от 23 октомври 2022 г., за срок до 23 октомври 2027г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложението на служебния кабинет идва буквално в 12 без 5 – на 19 октомври се събира новият 48 парламент и започва процедурата по съставяне на ново правителство.

То едва ли ще стане факт в близките дни, като се има предвид ожесточените до кръв разногласия между парламентарно представените партии. Но очевидно за служебния кабинет е много важно начело на ДАТО, службата която държи ухо на пулса на държавата, да остане "проверен" човек.

Борисов наистина е "проверен" човек – той беше назначен за шеф на ДАТО точно преди една година, на 6 октомври, когато със заповед на тогавашният служебен министър-председател Стефан Янев бе освободен от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с назначаването му за председател на ДАТО. Тоест зад назначаването му стои президентът Румен Радев и екипът от съветници.

Видно от биографията му, Борисов е с доста интересна професионална кариера. Магистърът по "Международни отношения" и "Българска филология" от Софийския университет се е влял в редиците на Национална служба "Сигурност" (днешната ДАНС). През 2006 г. Борисов израства до началник на столичното управление "Сигурност", а по-късно е преназначен в ДАНС като директор на териториална дирекция.

От 2012 г. е служител по сигурността при Комисията за финансов надзор. През 2014 г. е назначен за заместник-председател на Държавна агенция "Технически операции".
Слуховете свързват кариерата на Борисов с близките му отношения с някои известни фигури от обществено-политическата ни реалност. Например се твърди, че Бисер Борисов и бившият вътрешен министър от кабинета "Кирил Петков" Бойко Рашков са добри приятели. мълвата също така сочи и топлата връзка на Борисов с генерал Стоимен Стоименов, негов тъст, бивш заместник-началник на Разузнавателното управление на армията (РУМНО) и съветник на президента Росен Плевнелиев.

Междувременно ДАТО успя да оцелее в скандала около подслушванията на лидери и активисти на опозиционни политически партии през 2020 г., по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства (НБКСРС)  представи доклад в Народното събрание, според който от издадени през 2020 г. 5003 разрешения за използване на спецсредства, няма установени случаи на незаконно подслушване, въпреки че сигналите до бюрото бяха 45.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *