ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Първите резултати от чужбина – слаби надежди за ИТН

Брифинг - ЦИК - парламентарен вот 2022 - Цветозар Томов -

Резултатите от гласуването на българите в чужбина, участвали в предсрочните парламентарни избори, се очакваха с голямо нетърпение. Причината е лесно обяснима. Тъй като към момента не може да се твърди със сигурност дали в следващия парламент ще влезе партия „Има такъв народ“, резултатът им е около 3.8-3.9%, за решаващ фактор се смята вотът на съгражданите ни зад граница. На изборите през юли 2021 г. ИТН бяха безспорен победител именно в странство.

Затова сега, независимо, че от чужбина са преброени само малко над една четвърт от гласовете, в ефира на БНТ бяха обявени първите резултати:

Малко над 44% са дали подкрепата си за ДПС.

За „Продължаваме Промяната“ са гласували малко над 15 процента. За „Възраждане“ са гласували 11.15 процента, за ГЕРБ – СДС – 9.20%, за „Демократична България“ – 7.76%, за „Има такъв народ“ – 3.35% и за БСП – 2.38 процента.

Тези първи данни показват, че не може да се очаква, че от чужбина ще има прилив на гласове към „Има такъв народ“. Това прави влизането на партията на Слави Трифонов в бъдещото 48-мо Народно събрание доста несигурно. Но въпреки всичко – докато не се преброят всички бюлетини и разписки нищо не може да се твърди със сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *