ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Работодатели ще представят позиция за високите енергийни цени

Асоциацията на организациите на българските работодатели ще представи позицията си във връзка с компенсирането на високите енергийни цени през 2023 година. Решението беше гласувано преди дни от Народното събрание.

Бизнесът ще представи и мерки за овладяване на инфлационните процеси и ще коментира готовността на България за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024 година.

Асоциацията обединява Българската стопанска камара, Търговско-промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Припомняме, че във вторник (6 декември) парламентът гласува бизнесът да получава компенсиране за цени над 200 лв. за мегаватчас електроенергия, вместо досегашните 250 лева. Прието бе мярката да бъде за всички небитови потребители, присъединени към мрежите на ниско, средно и високо напрежение.

Това стана, след като депутатите приеха проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, внесен от Драгомир Стойнев от "БСП за България".

В същото време Стойнев обясни на депутатите след гласуването, че са приели неизпълним текст. Причината – от Министерството на енергетиката били предупредили с писмо, че ако това предложение бъде прието, може да се блокират всички помощи.

Притеснението на екипа на Росен Христов е, че първо трябва да се получи разрешение от Европейската комисия, а това може да отнеме между 4 и 6 месеца. Затова Стойнев предложи въпросният текст да отпадне и да си остане това, което вече е гласувано в Народното събраните и Комисията по енергетика – помощта да бъде 200 лева за мегаватчас за всички небитови потребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *