ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Радев посече амбициите на “Възраждане” за референдум за еврото

Президентство Среща на Румен Радев с Възраждане Костадин Костадинов консултации

Президентът Румен Радев обясни на "Възраждане", че няма как да бъде проведен референдум за влизането ни в еврозоната, тъй като вече сме поели ангажимент за въвеждането на единната валута. Лидерът на партията Костадин Костадинов се опита да обясни, че партията му иска референдум за запазване на лева, докато доходите у нас достигнели 90% от средноевропейските. А това според изчисленията на формацията това щяло да стане след около 20 години. Около темата за еврото общо взето преминаха консултациите на държавния глава с представителите на парламентарната група на "Възраждане". Разговорите на "Дондуков 2" са част от поредицата консултации преди връчването на мандата за съставяне на кабинет. 

"Консултациите са важни, защото кризите вече не са на прага на дома ни, а са вътре – социална, икономическа, война, повишен миграционен натиск. Затова ни е необходимо правителство, което да вземе решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство. Успоредно с това пред Народното събрание стоят и неотложни законотворчески дейности – приемането на бюджета, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и попълването на ръководствата на органите с изтекъл мандат", заяви Радев в началото на срещата.

Костадин Костадинов каза, че от партията са готови на разговори с всички политически сили, които отговорят с разбиране на позициите на партията. От формацията имат готовност да водят разговори и с ГЕРБ-СДС по първия мандат, тъй като първата политическа сила е откликнала на поканата на 'Възраждане" за среща за обсъждане на влизането ни еврозоната. "Имаме воля и готов състав на кабинет. Ако се стигне до трети мандат, сме готови да го предложим, ако го предоставите на нас, разбира се", заяви Костадинов. "Ако стигнем до трети мандат, сме готови да го поискаме от вас. Дотогава ще разговаряме с всяка политическа сила за важните въпроси", добави той. "Това което днес е консенсусно, утре може да не е", подчерта лидерът на "Възраждане".

Президентът попита риторично представителите на партията дали смятат, че референдум за еврото би бил е легитимен, при положение, че вече сме поели ангажимент за присъединяването ни към еврозоната. "Провеждането на референдум за уредени въпроси във вече приети и ратифицирани международни договори е невъзможно", поясни той. И допълни, че за организацията на такъв тип допитване до народа има ограничения, поставени и от Конституцията. "Международните договори, особено когато се касае за Европейския съюз, са над националното законодателство", категоричен е Радев.

"Въпросът ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи", отговори Костадинов. Това, според прогнози, цитирани от него, щяло да се случи след около 20 години. "Така ние не поставяме под въпрос приемането на еврото, засега, а времето, когато това да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото трябва да се приеме тогава, когато икономиките са горе-долу на едно ниво, защото еврото е отрова за слабите икономики", отбеляза лидерът на "Възраждане". "Нямаме задължение за влизане в еврозоната в точно определен момент. При слабите икономики еврото може да се превърне в отрова, вместо в лекарство", счита той.

Държавният глава призова от "Възраждане" по-скоро да следят как страната ни изпълнява Плана за приемане на еврото и Маастрихтските критерии, защото в момента те не се изпълняват. "Виждам това като основна задача и на парламента, и на правителството, и на политическите сили – да се работи по най-добрия начин за постигането на по-добри икономически параметри", изтъкна той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *