ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Радев пред синдикатите: Партиите се страхуват от властта

Румен Радев синдикати

"В трудни времена трябва да се поема политическа отговорност и политическо лидерство и с това да убеждаваш избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки. Всеки може да говори празни приказки как иска да спаси българските граждани от студа, от глада, от страшната зима." Това заяви президентът Румен Радев на среща в президентството с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа". Радев допълни, че в този смисъл е крайно време политическите партии да си влязат в ролята, да намерят начин да постигнат консенсус и да съставят редовно правителство, което да има ясна дългосрочна политика за доходите и за развитието на българската икономика.

Държавният глава определи като безпочвени спекулации твърденията, че той се стреми към цялата власт. "Аз съм длъжен да спазвам Конституцията и да държа за разделението на властите и да не давам повод  за тези безпочвени спекулации, че президентът узурпира и се стреми към цялата власт. Нищо подобно. Всеки ден аз се моля и ви я давам, няма кой да я поеме или има страх, и това е истинската причина, страх в партиите да поемат властта през зимата, а това не е честно спрямо българските граждани", каза той.

Във връзка с искането от политическите партии служебното правителство да внесе бюджет за следващата година, Радев посочи, че бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и на правителството, а такова в момента няма. И изтъкна, че няколко пъти е канил министър-председателя и министъра на финансите по темата. Настоявал е да се внесе базовият бюджет, вариантът с 6,6 процента дефицит, "защото ако се говори за 3 процента дефицит, този вариант е невъзможен в сегашното състояние на инфлация". Президентът отбеляза, това е виждането и на правителството – че не е работа на служебен кабинет да прави политика за доходите, защото това е дългосрочна политика, тя е обвързана и с тригодишната бюджетна прогноза, с икономическото развитие, със структурата на българската икономика и с визията как ще се развива.

Радев заяви още, че досега служебно правителство никога не е внасяло закон за годишен държавен бюджет. Единственото, което е правило, е да внесе актуализация към годишния бюджет. "Не че нашите пенсионери не заслужават, те заслужават много повече, въпросът е механизмите, по които това става, дали са добре обмислени, или са механизми на предизборно наддаване", допълни той. "Политическите партии и лидери, които в момента най-много настояват да се внесе базов бюджет, те отрекоха този подход. Когато служебното правителство миналата година внесе такъв базов бюджет, същите хора го отхвърлиха и казаха "не ни интересува вашият вариант, изобщо не ни занимавайте с тези неща, ние можем да си направим бюджет, затова въвеждаме удължителен закон." Те въведоха тази практика, категоричен е той. "Даже някои политически лидери само допреди седмица казваха да не се помисля служебното правителство да разработва и да внася бюджет. На същите лидери може би им "замириса" на избори и сега тичат пред вятъра и казват "ние мислим за гражданите, внасяйте веднага бюджет, Трудно с такива нагласи, с такива политики може да се стигне до нещо продуктивно", обобщи държавният глава. Според него въпросът може да се реши с диалог. 

"Конституционно сте поставен в най-"горещата позиция". Идваме да поискаме от Вас няколко конкретни неща. Споделяме и вашата молба България да има редовен кабинет и като че ли това става все по-трудно и невъзможно. Първото ни искане е да има Бюджет за 2023 г., а не удължаване на настоящия. Без Бюджет 2023 няма как да намерим решения за балансиране на отделни разходни пера", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Държавният глава каза, че е готов да изслуша предложенията на синдикатите. "Тук съм, за да ви изслушам какво предлагате. Едно е само тревогата, но друго е какво реално предлагате. Как наистина да бъдат подпомогнати хората", отговори им Радев.

Според Димитров бюджетът от 2022 година не трябва да бъде удължаван, а трябва да бъде създаден нов. По думите му това е на ръба на конституционната допустимост. По-рано днес синдикатите излязоха на протестен митинг пред парламента и организираха протестно шествие с искане за по-високи доходи и за внасяне на нов бюджет за 2023 г.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *