ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Радев представи кандидатурата на България за домакинство на COP29 през 2024 г.

Румен Радев

При изказването си на 27-aта конференция на OOН за изменение на климата в Египет президентът Румен Радев представи кандидатурата на България за домакинство на 29-ата климатична конференция през 2024 година (COP29).

"Да покажем наистина, че ние имаме сериозни амбиции в тази област и сериозни възможности. Наред със стабилното геополитическо позициониране на страната това ще има огромен принос към икономиката… Само можете да си представите какво означава това като принос за туризма, за транспорта, за комуникациите и медиите, за селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и много, много други сектори от нашата икономика", каза той.

Пред журналисти Радев постави акцент върху развитието на устойчиви нови технологии за нискоемисионна енергетика и припомни, че България има добри природни условия и подготвени кадри в енергетиката.

Минно-геоложкият университет и Техническият университет в София работят по проект за съхраняване на енергия по екологичен начин под Маришкия басейн, добави Радев.

"Тази огромна мощност и потенциал, която имаме да изградим, фотоволтаична централа с мощност над 12 гигавата може да се компресира въздух или вода, също имаме вода, така че ние да затворим денонощния цикъл от производство на слънчева енергия и да съхраняваме енергия в големи количества най-чисто, екологично, природосъобразно. По този начин можем да балансираме и енергийните системи на страните около нас. Можем в този регион да произвеждаме и енергията на бъдещето – зелен водород, можем да го изнасяме. Аз очаквам много по-енергични действия и най-сетне да имаме дългоочакваната енергийна стратегия", каза още президентът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *