ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Радев започва консултациите за кабинет в сряда, първи са ГЕРБ-СДС

Румен Радев

Президентът Румен Радев кани в сряда първата политическа сила ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство. Държавният глава уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа.

"Очаквам съответно партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта някак си обсеби цялата дейност на Народното събрание. Един месец не можаха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили дейността му", каза Радев пред репортери.

По думите на държавния глава е особено важно да се направи всичко възможно и да се създаде необходимата среда в парламента, така че да се разгледа внимателно Законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат приети, за да се постигне социални и икономическа стабилност. На въпрос как гледа на идеята за кабинет на малцинството, той отговори, че всичко зависи около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите, така че парламентът и правителството да работят. "Знаете, че кабинет на малцинството в България е изключително трудно", допълни той.

Според Румен Радев, реабилитирането на хартиените бюлетини означава драстично увеличаване на недействителния вот и връщане на сагата с многократно поправяните изборни книжа и протоколи. "Машинното гласуване допринесе съществено и изигра огромна роля за премахване на недействителните бюлетини, на сгрешените и подправяни многократно протоколи, а също така и за ограничаване на купения вот. Ако депутатите предлагат някакво по-ефективно решение, нека да го видим", каза той.

Във връзка с решенията за предоставяне на оръжия за Украйна Радев попита: "Това ли е най-важното в момента? Трябва да си даваме ясна сметка, че българската парламентарна политическа система върви към кризи. Начинът да се излезе от нея е да се върне доверието на българските граждани в парламентарната република."

Той обяви, че предоставянето на оръжие увеличава риска от въвличането на България във войната. "Призовавам към разум и отговорност, предоставянето ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност", подчерта държавният глава и попита хората, които предлагат да изпратим военна помощ на Украйна, дали някога биха хванали оръжие, за да защитават България. И добави, че силно се съмнява това да се случи. 

Президентът очерта и няколко важни приоритета около бюджета за 2023 година: да няма намаляване на социални плащания, заплати и пенсии; да не се допусне увеличаване на бюджетния дефицит; да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване. Според него е необходимо ефективно взаимодействие между правителството и Народното събрание.

Държавният глава участва днес в конференция "30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека", която се провежда под негов патронаж. По покана на Радеввъв във форума ще участва и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич. Конференцията, в чиято работа ще се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова,  поставя акцент върху ангажираността на българските институциите за защита правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *