ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ратификацията на договора за още осем самолета F-16 влиза в пленарната зала

Ф-16 Block 70/72

​Законопроектът за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и на Международен договор (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ влиза за обсъждане в четвъртък в пленарната зала на парламента. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Предлага се точката да е втора в четвъртък, 24 ноември.

Утре парламентарната комисия по отбрана ще обсъди ратификацията на двата договора – за F-16 и за съвместната тактическа радиосистема. Заседанието на комисията е от 14:30 часа в сградата на парламента на пл. "Княз Александър Първи" 1. 

Вчера от компанията производител "Локхийд Мартин" съобщиха, че първите осем изтребителя F-16 Block 70 за България са в процес на производство. В съобщението до медиите от компанията добавят, че е завършило сглобяването на първия F-16 Block 70 в завода им в Грийнвил, Южна Каролина. Този първи изтребител е за Бахрейн. 

Преди дни служебното правителство одобри международните договори, по които страната ни може да придобие още осем изтребителя F-16. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България трябва да има още осем самолета, за да станат общо 16 – една пълна ескадрила. "Възраждане" и "БСП за България" се обявиха срещу това решение.

Първа точка в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица е ратификация на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

В проектопрограмата на парламента е включен и проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков. Вносители на предложението са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се временната комисия да бъде създадена на паритетен принцип от 14 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Срокът за работа на комисията се предлага да бъде един месец. 

В седмичната проектопрограма е и първото четене на законопроект за несъстоятелност на физическите лица, внесен от Министерския съвет.

Като първа точка в петък се предвижда депутатите да обсъдят промени в Закона за съдебната власт, с които се предлага  въвеждането на изрично правомощие на съответните колегии на Висшия съдебен съвет да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *