ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Росен Христов: Газът може да поевтинее с още 25%

росен христов (БНТ)

Българската позиция е, ако има таван на цените на газа на ниво Европейски съюз, той да е за целия газ, защото в противен случай това би изкривило пазара. Това каза пред БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Комплексът от мерки, които се обсъждат, са насочени към намаляване на цената на газа, която в момента е неоснователно висока. Надявам се намаляването на цената на газа да продължи. То не може да се върне на нивата отпреди кризата, но намаляване с 20-25% е реалистично", заяви Христов.

В отговор на въпрос той поясни, че няма риск да не бъдат осигурени необходимите за България количества газ за зимата. "Няма риск от недостиг, борбата е за цената", каза министърът.

Министърът на енергетиката коментира и темата за цената на електроенергията.

"Ние сме производители и износители на ток, въпросът е, че нашият пазар е свързан с европейския и няма как цената да е висока в ЕС, а в България да е ниска – външният пазар дърпа и вътрешните. Затова предоставяме компенсации на индустриалните потребители. Изискването на ЕС е, ако има такива компенсации, те да са за всички", посочи той.

"Твърдо ще предложим да има двойна тарифа, като идеята е да има достъпно електричество за всички потребители. Ще има един праг, над който консумацията ще бъде по друга тарифа. Правим изчисления, за да установим колко е нормалното потребление на едно домакинство. Надявам се до края на седмицата изчисленията да бъдат готови. Искаме да осигурим електричество на достъпна цена за всички, но няма как да субсидираме свръхпотреблението на електроенергия. Нормалният потребител никога няма да усети ефекта на двойната тарифа", подчерта Росен Христов. 

По думите му служебното правителство оставя сектор "Енергетика" доста по-подреден. "Вкарахме системи за контрол, които осигуряват прозрачно работене на дружествата", отбеляза министърът на енергетиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *