ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Росен Христов: Ирония е Бойко Борисов да ми иска оставката

Росен Христов

"Оставка няма да подам, тъй като считам, че не само не съм нарушил нищо, дори сме постигнали страхотни резултати за по-малко от три месеца време, в което управляваме." 

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в интервю за bTV. Той добави, че е ирония Бойко Борисов да му иска оставката.

Служебният министър заяви, че са ескпертен кабинет, а не политически и добави, че не трябва партиите да си правят политика на техен гръб. Коментира, че в сектор енергетика са постигнали много добри резултати и даде пример с интерконектора, заради който всички енергийни министри дошли в България, включително и председателката на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен. По думите му, когато служебното правителство започнало мандата си, интерконекторът бил толкова изостанал, че нямало да бъде завършен и след една година.

Росен Христов добави, че влизайки в енергийното министерство, заварил хаос. Той обясни, че се е борил не да се продължат доставките от "Газпром", а да се използват вече договорените количества газ.

Служебният министър на енергетиката добави, че в момента текат проверки от различни институции, включително от страна на прокуратура и ДАНС, за доставките на природен газ. Министерството ще съдейства изцяло на разследващите органи, увери Росен Христов. Той обяви и че в периода април-август е купуван природен газ, който е бил по-скъп с 30% в сравнение с цените, заложени в договора с "Газпром Експорт". Документите са подписвани от "Булгаргаз", но имало инструкции от Министерството на енергетиката за това как да бъде спрян договорът с "Газпром Експорт".

Според Росен Христов имало указания от министерството, оглавявано от Александър Николов, към "Булгаргаз" да не предприемат мерки и да не приемат предложената нова схема на плащане, с което всъщност и предизвикали спирането на доставките. Служебният министър добави, че всички останали европейски държави са продължили да плащат по новата схема, а и сега продължават да го правят.

"България е може би единствената държава, която не го направи", отчете Христов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *