ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Румен Радев заминава за Албания

Президентът Румен Радев заминава днес на посещение в Албания, където ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Във фокуса на срещата на високо равнище, която ще се състои утре, 6 декември, ще бъдат стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност. Акцент в дискусиите ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Събитието е продължение на срещите на върха ЕС – Западни Балкани в Порто Карас (Гърция, 2003 г.), София (България, 2018 г.), Загреб (Хърватия, 2020 г.), Бърдо при Краню (Словения, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 23 юни 2022 г.). 

Днес следобед в Тирана президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на българското национално малцинство в Албания.

Миналата седмица на официално посещение по покана на Румен Радев в София беше президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу. България ще продължи да работи активно за още по-голяма ангажираност на ЕС със Западните Балкани, увери тогава държавният глава. Очакваме страните от региона на Западните Балкани да докажат в един непрекъснат процес и своята ангажираност с принципите и ценностите на ЕС, каза още президентът Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *