ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Русия има право да мобилизира българи с двойно гражданство

Министерство на външните работи

Русия има право да мобилизира и българи с двойно гражданство във войната срещу Украйна, ако те се намират на територията на Руската федерация Това обяви служебният министър на външните работи Николай Милков в отговор на журналистически въпроси. "За тези, които имат само български паспорт, проблемът е липсата на билети. Хората с двойно гражданство са третирани като руски граждани. С руския паспорт им е връчена и военна книжка. Така че е твърде вероятно да бъдат спрени да напуснат", каза още Милков.

По-късно информацията бе потвърдена и от служебния военен министър Димитър Стоянов. "Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство", посочи той. 

Преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма, категоричен е Стоянов. "Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 000, не очаквам кой знае какъв съществен обрат. Ако са повече, тогава нещата може да се променят", подчерта военният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *