ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ще бъде разширен кръгът на престъпленията по расистки подбуди

Парламент

Парламентът гласува на първо четене да бъде разширен кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски подбуди. Предлагат се по-тежки наказания за отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, следене, обида, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, противозаконно унищожаване или повреждане на чужда вещ, подбуждане към извършване на престъпление и палеж. Предвижда се и да се носи наказателна отговорност за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на подобни престъпления, извършено по начин, който може да създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност.

По време на обсъжданията депутатът от "Възраждане" Петър Петров заяви, че според направена от него справка престъпленията по расистки подбуди не били голяма част от извършените у нас – 0,01 процент. А за престъпления по расистки подбуди имало девет осъдителни присъди в България, защото нямало дефиниция какво са расистки и ксенофобски подбуди. Според него със законопроекта се търси начин за ограничаване на свободата.

Служебният правосъден министър Крум Зарков отговори, че не е съвсем вярно, че в Наказателния кодекс няма дефиниция за расизъм и ксенофобия. И изтъкна, че тук става дума за тежки престъпления от омраза като убийства. И уточни, че определения за расизъм и ксенофобия има в международни спогодби, които държавата е ратифицирала и се прилагат в националното право. "Служебният кабинет подготвя законопроектите по два белега – такива, които са по Плана за възстановяване и устойчивост, и когато над държавата  "виси" наказателна процедура", обясни министърът. 

Васил Пандов от "Продължаваме Промяната" обърна внимание, че практиката на българските съдилища се основава на практиката на Европейския съд по правата на човека. Той посочи, че броят на делата по расистки и ксенофобски подбуди е изключително подценен в България. И отчете, че има международни актове, в които се дава определения за дискриминация на расова основа.

Даваме по-сериозен инструмент за противодействие на престъпления по ксенофобски и расистки подбуди, като изтегляме защитата на по-ранен етап, разясни Надежда Йорданова от ДБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *