ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ще обсъдим с Франция и Швеция варианти за ползване на техни самолети

МиГ-29

България ще обсъди с Франция и Швеция вариантите за използване на изтребителна авиация до идването на първите Ф-16 през 2025 година. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обясни пред БНР, че за сега се водят разговори.

Разговорите с френската делегация са днес, а с шведската – във вторник, обясни Димитър Стоянов.

"Засега идеята е "Мираж – 2000-5", който е един добър самолет, и беше свален от експлоатация във Франция само преди месец-месец и половина. Шведската очакваме да дойде на 20-ти септември и очакваме все още отговори от САЩ и от Израел. Алтернатива друг да дойде вместо нас да пази не искам даже и да помислям, че има", обясни той.

Въпросът излезе на дневен ред, след като стана ясно, че доставката на Ф-16 ще се забави до 2025-та година, а ресурсът на сега използваните МиГ-29 е до 2023-та година.

Димитър Стоянов каза, че България ще купи два двигателя за МиГ-овете и шест ще бъдат ремонтирани в Полша, за да може да бъде удължен ресурсът им.

"Ресурс в момента имаме до средата на 2023-та, но при силно ограничена летателна дейност. За мен е много обезпокоително. Целта е да се вземат двигатели, да се монтират на самолети МиГ-29, да осигурим в срок – до края на 2023-та носенето на бойното дежурство, изпълнението на задачата по "Еър полисинг". Имаме пари. Над 40 милиона са заделени", коментира още служебният военен министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *