ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Щетите от наводненията ще надхвърлят 60 млн. лева

Емил Кабаиванов

"Бях на проверките и с министъра на земеделието, и с министъра на вътрешните работи. Без да съм експерт, гола сеч не видяхме никъде, където бяхме. Видяхме сечи в райони, които предстои да бъдат проверявани дали са направени според изискванията на лесовъдската наука и според наредбите. За това трябва да се произнесат контролните органи".

Това заяви пред БНР кметът на Карлово Емил Кабаиванов. 

"Почти 100%, с малки изключения, са захранени с електричество пострадалите села Каравелово, Богдан и Слатина. С водата положението е по-сериозно. Каравелово е захранено 50%, Слатина – в по-голямата част. Но в Богдан няма вода, защото има прекъснати водопроводи, които минават на реките, които ни създадоха проблеми. ВиК-Пловдив работи по водоподаването. Има резервни количества питейна вода, които разнасяме", посочи той.

"Започваме ваксиниране в здравните служби на трите села с ваксини ДТК, за да профилактираме хората", заяви кметът на Карлово.

13 семейства са заявили желание да бъдат настанени във временни жилища, съобщи той и прогнозира броят им да нарасне до 30.

"С министъра на отбраната сме разговаряли и има готовност да бъдат предоставени оборудвани за живеене фургони. Трябва да видим къде ще бъдат поставени тези временни жилища", допълни кметът на Карлово.

По думите на Емил Кабаиванов прогнозираната сума на щетите от наводненията от 60 млн. лева ще нарасне, защото има налични и скрити поражения на инфраструктурата – улици, мостове и т.н:

"Щетите ще надхвърлят цифрата от 60 млн. лева", подчерта той. 

Във връзка с бедствието в района на Карлово и регионалният министър Иван Шишков заяви: „Стопанин на земята е общината. Държавата се включи с помощ. Това, което видях на място в деня на бедствието беше потресаващо. В първите часове се включи армията. Благодарение на това няма жертви. Щетите ще се окажат изключително големи. Съборени са 5-6 моста. Общината не е в състояние да се справи сама“.

„ВиК структурата е задължение на дружеството, което я поддържа. Заради липсата на ток помпите не работеха и нямаше вода. ВиК секторът от днес вече може да работи пълноценно. Разбирам хората, но в строителството винаги има някаква последователност и нищо не става с магическа пръчка“, посочи той. 

„Предишният служебен кабинет последен плати на строителните фирми, изграждали АМ „Хемус“. Когато се планира една магистрала, трябва да се осигури и финансиране. Тунел „Ечемишка“ днес или утре ще бъде пуснат“, каза още Шишков.

"Това, което съм установил като незавършено строителство касае тротоари и плочки. По самото съоръжение най-неотложното е завършено. Освен, че благодарих на строителя за извършеното в срок той ми обеща до петък да има всички протоколи и Акт 15", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков  след инспекцията на строителните дейности на интерконектора Гърция – България пред БНТ.

Изключително малко остана и се надявам скоро съоръжението да бъде въведено в експлоатация, поясни той.

„От днес трябва да започне приток на газ от Гърция към България. Преди това предстои 72-часовата проба. Аз настоявам процеса да се задейства възможно най-скоро. Напълно е възможно газът да потече преди 1 октомври“, съобщи още регионалният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *