ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Синдикат „Образование“ иска оставката на Меджидиев

стресиран учител

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ заплашиха, че ще поискат оставката на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, ако той продължава да нехае за проблемите в системата и да създава огромен хаос в образователните институции с некомпетентните си заповеди.

Синдикалистите са възмутени от насилственото налагане на двусменен процес и обучение в електронна среда с недообмислени заповеди. За тях това е геноцид към българските деца, още повече, че лекарите сътворили документа, разписан от министъра, нямат никаква представа за организацията и спецификата на учебния процес.

От синдиката заявяват, че ще отстояват с всички законови възможности и средства, да се работи възможно най–много в присъствена форма на обучение, а при евентуална необходимост от тестване на ученици за COVID-19, процесът да бъде изнесен извън образователните институции.

От синдикат „Образование“ имат сериозни критики към платформата НЕИСПУО (Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование), на която трябва да заработи електронният дневник и която според тях е твърде несъвършена.

Към момента електронният дневник на НЕИСПУО функционира трудно и генерира грешно много от вече вкараните документи. Сроковете за въвеждане на информация в модулите на системата няма да бъдат спазени, но вината за това не е на учителите и директорите, които упорито и извънредно вече месеци наред работят по системата, посочват синдикалистите.

Те призовават министъра на образованието проф. Сашо Пенов да изясни, кой има интерес от създалата се ситуация, която доведе до брутален дигитален стрес в началото на учебната година и настояват виновникът да си получи заслуженото.

Синдикалистите призовават българските родители да бъдат търпеливи, ако няколко седмици или месеци дори електронният дневник не е заработил. Припомняме, че от тази година хартиеният дневник е в историята и образователните институции ще използват единствено електронен вариант. Въпреки възможните грешни показания на тази електронна платформа, тя ще бъде оптимизирана вероятно в следващите няколко месеца.

По отношение на кадровата обезпеченост от Синдикат „Образование“ са на мнение, че ситуацията е много динамична и интересът към някои учебни дисциплини, като математика, български език, физика, география е почти нулев. Често директорите в София и страната назначават учители – пенсионери. Още по-често новоназначените учители издържат само по няколко месеца и сменят образователния бранш за по-добре платена работа, лишена от риска от огромното прегаряне.

От синдикат „Образование“ са направили анализ и отчитат, че въпреки трудностите образователните институции ще отворят врати традиционно на 15 септември, с нормална кадрова обезпеченост.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *