ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Синдикатите са съгласни с ПП, че трябва да има нов бюджет

Парламент Среща на ПП с КНСБ за бюджета

Синдикатите са съгласни с "Продължаваме промяната", че в парламента трябва да бъде внесен бюджет за 2023 г., тъй като само така ще се гарантира ръст на доходите, включително увеличението на минималната работна заплата. Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" обсъдиха темата с депутати от ПП. Срещата се състоя в зала "Изток" на Народното събрание по инициатива на ПП.

Съпредседателят на ПП Асен Василев представи презентация с предложението на партията за нов бюджет. От формацията предлагат увеличение на минималната заплата от 710 лв. на 860 лв. Предвиден е и 50% ръст на данъчните облекчения на деца. В план-сметката са включени 2,5 млрд. лв. допълнителни разходи в пенсионната система, като е предмет на обсъждане коя би била най-добрата форма, в която те да достигнат до пенсионерите. В предложението е заложен дефицит от 2,1%.

Другият съпредседател на ПП – Кирил Петков, изтъкна, че запазването на сегашния размер на минималната заплата би било пагубно. И изрази надежда от ГЕРБ-СДС, като най-голяма парламентарна група, да променят мнението си и да подкрепят искането за внасяне на нов бюджет, тъй като хората очакват решение за доходите си. В тази връзка той призова представителите на двата синдиката да разговарят и с останалите парламентарно представени партии, за да разберат кои от тях подкрепят внасянето на нов бюджет за следващата година.

Синдиците напомниха, че не са одобрили предложението за удължаване действието на бюджет 2022 г. Вицепрезидент на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис каза, че това е най-неподходящият вариант. От синдиката искат значителна корекция на разходите, свързани с публичната администрация. И даде пример с Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Националния статистически институт. Икономическият съветник на президента на КТ "Подкрепа" – Ваня Григорова, приветства заложеното в проектобюджета на ПП увеличение на доходите. 

Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, посочи, че проблемът с удължаването на бюджета за сегашната година е, че няма да има дългосрочна прогноза. Той също бе категоричен, че трябва да има нов бюджет. "Видях, че в чл. 8, ал. 2. са описани възможности за извънредни разходи на Министерския съвет. Аз така го тълкувам така – за изтребители, ако решим да взимаме, ще има пари. Но за политика на доходите, която да компенсира инфлацията – извънреден разход Министерски съвет не може да направи с постановление", коментира той. И предположи, че може преди второто четене на удължителния закон за бюджета за 2022 г. да се внесе текст, в който да е разписано компенсирането на инфлацията.

От синдиката и от ПП обаче са на различни мнения по въпроса за необлагаемия минимум. От КНС настояват за неговото въвеждане от много години, припомни Костов. И отбеляза, че миналата година много партии са били включили мярката в програмите си, но нищо не се е случило. Икономистът изтъкна, че необлагаемият минимум би намалил неравенствата и има социален и икономически ефект. Според Асен Василев обаче въвеждането му би било възможно при прогресивно данъчно облагане, но не и при настоящето облагане с 10% за всички работещи.

На 11 ноември, КНСБ и КТ "Подкрепа" ще проведат протестен митинг и протестно автошествие с настояване да бъдат изпълнени исканията на двете конфедерации, свързани с доходите на работещите хора, трудовите и синдикалните им права, отражението на Зелената сделка. Исканията са изразени и в съвместна декларация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *