ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

След ПП и БСП, и ДБ отказа да преговаря с Паси и Плевнелиев

Откриване на 48 Народно събрание Парламент Христо Иванов

И "Демократична България" отказа да преговаря с контактната група Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Още в самото начало стана ясно, че БСП и ПП няма да водят разговори с посредниците, предложени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Плевнелиев и Паси са получили писмен отказ от формацията на Христо Иванов.

Първата среща на контактната група продължи час и половина, тя бе с ГЕРБ – СДС.

Въпреки отказите, Плевнелиев изтъкна, че от контактната група са в непрекъсната комуникация с трите партии и изрази надежда те все пак да седнат на масата на преговорите.

Следобед са разговорите с "Български възход".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и представителите на най-голямата група в парламента застанаха пред медиите след срещата с контактната група.

"Това беше една от стъпките за търсене на възможности за разговор. Отдавна заявихме да седнем на масата, да търсим възможност за диалогичност чрез хора, които са извън активната политика, и да бъдат медиатори", заяви тя.

"Говорихме за предизвикателствата на кризите, включително през законодателния въпрос, както ще има ли Народно събрание в следващите месеци, ще има ли правителство. Ние от ГЕРБ-СДС ще положим тези усилия до края", категорична бе Атанасова.

"Надявам се, че в следващите часове, дни някои от парламентарните сили ще преосмислят своята позиция. През последните три дни стана ясно, че все пак трябва да се търсят решения. И те трябва единствено да почиват на разума. Ситуацията наистина е изключително тежка. Много кризи има, с които трябва да се справим. Никой от гражданите не очакват от нас упорство, не очаква политическото его да вземат надмощие", изтъкна тя.

"На първо място очаквам тези формации да преосмислят позицията си за разговор, не с нас. Хора, които са извън активната политика и са участвали преди във взимането на тежки решения. Очаквам другите партии поне да осъзнаят, че без диалог няма решение", посочи шефът на ПГ на ГЕРБ – СДС, коментирайки отказа на трите групи да разговарят с посредниците.

"Поне разговори трябва да има. Само така може да се върви напред", заяви тя.

Даниел Митов пък припомни, че на Соломон Паси му се е налагало да води разговори със севернокорейски диктатор. „Да се надяваме, че българските политически лидери ще се държат по-разумно”, каза депутатът.

„По никакъв начин няма да си позволим да имаме аритметично мнозинство – да се съберем с този и този и да имаме числото 121. Подобно правителство, като последното титулярно, събрано по този начин, е безпомощно“, каза Томислав Дончев. Той подчерта, че е рано да се говори за подкрепа на който и да е мандат.

„Много от другите персонализират. Залепили са етикети, нарочили са си някакви хора, дали от политически партии, дали извън парламента, и решават, че единственият начин да започнат те разговори с останалите е, ако някой друг го няма. Или ако нещо там не им се удовлетвори. Това са детинщини“, коментира Митов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *