ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Служебното правителство не купува самолети, а само събира оферти

Димитър Стоянов

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов опроверга твърдения, че България ще купува изтребители от Швеция. Това се случва часове, след като стана публично известна поканата към шведската фирма-производител за купуване или наемане на самолети и станалия известен отговор на фирмата, че може да предостави осем изтребителя.

"Служебното правителство не купува самолети. Служебното правителство събира оферти и целта на събирането на тези оферти е да бъдат представени в НС и да се вземе информирано решение, относно бъдещето на изтребителната авиация в България. Към момента сме получили отговори и сме провели работни срещи с Швеция и Франция. От останалите две страни очакваме  информация. Не са откликнали все още на нашите писма", обясни Стоянов.

Служебният министър информира, че до 15 декември е бил удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя Ф-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.

"С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети" – това съобщиха вчера от пресцентъра на Министерството на отбраната.

От военното ведомство, оглавявано от Димитър Стоянов, информираха още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

По-рано днес се разбра, че още на първи октомври България е получила отговор на запитването си, дали Швеция може да предостави изтребители "Грипен".

Това става ясно от съобщение на асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана. Швеция може да предостави 8 изтребителя "Грипен" до идването на новите изтребители Ф-16 през 2025-2030 г. 

От съобщението не става ясно, дали производителят на предлага 8-те самолета да бъдат купени от България или взети на лизинг. 

От Министерството на отбраната казаха за БНР, че не им е известно да са получавали официален отговор на изпратеното в края на септември запитване. 

Но припомниха, че подобни запитвания са били изпратени и до държави като Франция, САЩ и Израел. 

В позиция до медиите от Изпълнителното бюро на БСП посочват, че са категорично против разходи за самолети “Грипен“, обявени вчера от президента Радев.

"Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася", се казва в позицията на партията.

В Народното събрание от БСП ще гласуват “против“ закупуването на бойни самолети.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *