ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Социалната комисия на НС одобри удължаването Бюджет 2022 догодина

Бюджет - пари - пачки

С мнозинство от 12 гласа "за" и трима "въздържал се" депутатите от парламентарната социална комисия одобриха удължаването на действието на разпоредбите от Закона за държавния бюджет за 2022 година.

Народните представители от различни парламентарни групи бяха единодушни, че трябва да бъде поставен на обсъждане въпросът за възможностите за увеличение на минималната работна заплата за 2023 година. До момента се предвижда тя да бъде замразена на сегашното си ниво от 710 лева.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова заяви пред депутатите, че не се работи по вариант на бюджет за 2023 година, а официалната позиция е за законопроекта за удължаване на тазгодишния.

"В Закона за публичните финанси не е посочено примерно, че служебно правителство не може да внесе бюджет за следващата година. Но по принцип служебното правителство счита, че не би било коректно да се предлага бюджет, в който да включва политики и приоритети, които примерно могат да не бъдат подкрепени", каза тя.

Заместник социалният министър Надя Клисурска коментира, че социалното министерство следи всички направени предложения във връзка с размера  на минималната работна заплата за следващата година и има разчети и оценка на въздействието на всяко едно от тях.

"Паралелно с тези три варианта, които бяха коментирани, че са подготвени от предходния кабинет на Министерството на труда и социалната политика, искам да ви уверя, че МТСП в момента е подготвило и допълнителни варианти. Така че, с оглед на всички предложения, които са направени от социалните партньори, ние следим политическата ситуация и имаме готовност да отговорим на съответните решения – такива, каквито ще се случат в бъдеще", посочи тя.

В петък е насрочена среща между представителите на правителството и лидерите на синдикалните и работодателските организации за размера на минималната заплата за 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *