ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

СОС разглежда въвеждането на никоемисионни зони в София

Мръсен въздух

Въвеждането на нискоемисионни зони в София предстои да разгледа Столичният общински съвет (СОС) на заседание от 10:00 ч., според дневния ред, публикуван на сайта на СОС. 

Целта на наредбата е да се намалят източниците на замърсяване на въздуха в създадени от общината зони с ниски емисии на вредни вещества, като се ограничи движението на моторни превозни средства, категоризирани в екологични групи в определени дни, когато замърсяването на въздуха е най-голямо.

СОС предстои да увеличи броя на спортните обекти, които деца и младежи с интелектуални затруднения могат да ползват свободно като към списъка с обекти се прибавят още стадионите в селата Бистрица, Владая, Мировяне, Драгалевци, басейните в 88 СУ, район „Овча купел“, 22 СУ в район „Триадица”, 144 СУ, 145 СУ и 131 СУ в район „Младост”, 153 СУ в район „Надежда”, 150 ОУ в район „Искър".

Безплатно ползване на градския транспорт в София на украинци, избягали от войната, до приключване на военните действия в Украйна се очаква още да одобрят общинските съветници. Украинците и досега имаха право на безплатен градски транспорт, но последното решение на СОС, което дава това право, изтича в началото на октомври. Това е акт на съпричастност и подкрепа към украинските граждани от страна на Столичната община, посочват общинските съветници, вносители на доклада.

Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"Първият етап, който сме предложили – в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни автомобили, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от всички тези водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *