ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Спасителят на Сашко: Гледах и не можех да повярвам

Веселин Георгиев

Милко Михалков и Веселин Георгиев са двамата делтапланеристи, които първи откриват 12-годишния Александър, който осем дни беше в неизвестност.

Един от първите, които отиват на място да търсят детето веднага след изчезването му, е Веселин. 

Рано сутринта след изчезването на Сашко екипът на bTV среща бъдещия спасител, когато той отново се връща в планината, този път по-подготвен за акцията.

"Продължаваме с петима мои приятели, разпечатал съм дори карти на района, за да се разпределим на зони и да помогнем на полицията. Проблемът е, че в онази посока има скали и дерета. Нося и въжета, и други пособия – ако се наложи да слезем в деретата, за да го спасим.

Мъжът е част от клуба за делта и парапланеризъм в Перник. Запознат е и със състоянието на детето.

"Трябва да го видим, не трябва да се вика, един от проблемите снощи беше, че имаше много хора, че се свирка с клаксони. Може би това беше проблем, да се надяваме, че всичко ще е наред", коментира тогава Веселин.

Осем дни по-късно усилията дават резултат – точно в 14:27 вчера същият този човек намира детето живо.

"Не можех да повярвам. Пет секунди стоях и гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух, извиках едно момче до мен, веднага го завихме, стоплихме, свалихме дрехите, проверихме да не е дехидратиран, може би дори дъждът му е помогнал. Това е от желание за живот", коментира мъжът.

Веселин открива Александър в дере на около 7 километра от профилакториума, където той изчезна.

"Самият аз бях обикалял това място, днес пак минахме, можеше всеки един да го пропусне или намери. За мен това, че аз го видях, беше чист късмет. Всички се раздадоха максимално и дадоха максимално усилия!", разказва Веселин.

Спасителят на Сашко казва, че все още не може да осъзнае какво се е случило. И той, и приятелите му от клуба, с които са заедно в акцията от първия ден, казват, че не искат нито парична награда, нито нещо друго.

"Всичко в мен бушува. Давам най-големия си респект към Сашко. Той е борец! Силен дух!", казват момчетата, открили детето.

В момента не можем да говорим за отвличане и няма данни, които да сочат за това, но ще проверим всички версии. Това каза пред журналисти в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод откриването на 12-годишния Александър от Перник. По думите му състоянието на детето отговаря на това да е пребивавало в гората през тези дни. 

Демерджиев коментира, че децата с този тип аутизъм са способни да търсят и намират храна, включително и в гората, но посочи, че ще бъдат изследвани обстоятелствата до категоричния извод дали детето се е лутало в гората, държано е някъде или е било отвлечено. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *