ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Спецправосъдието го няма, но проблемите си останаха

спецсъд

Купища натрупани папки из стаите, пълни догоре колички из коридорите, намусени и запъхтяни от бумащината служители. Така работи по време на съдебната ваканция администрацията на закритите специализирани съд и прокуратура. В сградата на столичната ул. "Черковна" настроението е минорно, а най-често пусканите реплики са от "Не знам как ще се оправяме с това" до "Добре си ни беше тука". Промяната на подсъдността води до невъобразима хамалогията по прехвърлянето и описа на делата, в чието приключване до началото на съдебната година никой не вярва.

След драмата около начина на преназначаване на спецсъдиите и спецпрокурорите на дневен ред са битовите проблеми с настаняването им в новите съдебни структури, което повдига за пореден път болния от години въпрос за съдебните сгради. Макар и остракирани от политическата власт, спецмагистратите постигнаха в единен фронт както заобикаляне на конкурсното начало, така и оставането си в София, при това –  на избрани от самите тях позиции.

Така, с най-много нови попълнения, се оказаха три софийски съдилища – градския (СГС), апелативния (САС) и административния (САдС), и две прокуратури – градската (СГП) и апелативната (САП). Факт, който породи напрежение както в Съдебната палата, така и в сградата на ул. "Георг Вашингтон", в която магистратите от САдС делят място с независимите (уж) контрольори от Инспектората към ВСС.

Липсата на готовност за структурните и кадрови размествания ще се отиграва на парче предвид

традиционната липса на достатъчно пари за капиталови разходи

в милиардния съдебен бюджет.

Сгради има, но съдебната власт не отделя пари за основни ремонти, а харчи всичко за заплати и обезщетения в очакване на нови и нови извънредни субсидии от държавата. А след като основни проекти не бяха изпълнени досега, едва ли ще видят скоро бял свят  в условията на инфлационна центрофуга. Включително старата идея за надграждане на съдебната палата, която мнозина в системата не са забравили. За неколцина магистрати място може и да се намери, но за идващите с тях дела и съдебни служители са необходими площи и обеми, които никой не иска да отстъпи. 

В София съдебната власт разполага с две големи, но негодни за използване сгради. Едната е на бул. "Драган Цанков", в която се намираха Софийския районен съд (СРС) и Софийската районна прокуратура (СРП). Очаква се обаче ремонтът там да продължи поне още две години, ако не бъде забавен от поскъпването покрай пандемията и войната в Украйна.

Ремонт на прехвърлената безвъзмездно от държавата сграда на бившия механотехникум на бул. "Александър Стамболийски" пък изобщо не е започвал. Разкошният имот с рухнал покрив беше гласен именно за спецсъда, но всички планове в тази посока си останаха на хартия. Затова сгъстяването на битовия пейзаж след закриването му, предизвика

вълна от идеи за пренареждане на обитателите

из недостатъчния сграден фонд.

Магистрати от САС, например, предложиха колегите им от Военно-апелативния съд да се изнесат от Съдебната палата. Слугите на Темида от СГС си пожелаха на съдиите от Софийския окръжен съд да им бъде намерено друго обиталище.

За разлика от тях, магистратите от САдС се оказаха доста по-хуманно настроени – те не тръгнаха да гонят съдебните инспектори, а просто поискаха допълнителен сграден фонд: 

или "малка спретната къщурка", или 2-3 етажа в държавен билдинг.

От Висшия съдебен съвет (ВСС) вече поканиха за изслушване председателя на съда Радостин Радков и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, но какво ще бъде крайното решение – все още е рано да се каже.

Хубавото е, че чисто количествено съдебната власт не губи сграден фонд със закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Имотът на ул. "Черковна" ще продължи да бъде ползван за наказателни производства, като в него най-вероятно ще бъдат настанено новосъздаденото специализирано отделение на СГС. Обсъжда се и вариант при докладчик по делото от закрития спецсъд, то да се гледа в сградата на ул. "Черковна", а останалите членове на съдебния състав да пътуват дотам за заседанията. Ако пък докладчикът е съдия от СГС или САС, до тях да пътуват бившите спецмагистрати.

Общото правило е, че ако магистратите по делата в закритите специализирани съдебни структури не са преназначени в тази, на която делото е прехвърлено по подсъдност, те ще бъдат командировани, за да го довършат. Това се налага заради принципа за неизменност на съдебните състави по наказателни дела, нарушаването на който води автоматично до прекратяване на съдебния процес и започването му наново. За мотивацията на досегашните спецмагистрати да довършат добросъвестно висящите спецдела обаче никой не обелва и дума, поради което

за нас тя продължаваме да си е… повече от съмнителна.

Другото, за което по висшите етажи на съдебната власт също не се говори, е ропотът на магистратите от районните нива срещу рязкото ограничаване на възможностите им за кариерно развитие заради тоталното преназначаване без конкурс на "спецовете" из по-високите нива. Недоволство, което е напълно основателно предвид натоварването в Софийския районен съд, в който нито един специализиран съдия не е пожелал да бъде преместен. Та, въпросът, който непрекъснато задават "районните" и непрекъснато не получават никакъв отговор, звучи така: "Щом като закриха специализираните съдилища и прокуратури, понеже са неефективни, защо ни прескачат по тяхно желание, докато ние се трепем в очакване на конкурси за повишаване?"

Междувременно в съдебната система ескалират принципно разочарованието и негативните оценки за ставащото като съдебна реформа. Открито се говори, че закриването на спецсъда е станало под външен политически и задграничен натиск с оглед проваляне на знакови дела срещу видни олигарси. Теза, която съвпада парадоксално с позицията на главния прокурор Иван Гешев и беше застъпвана от ръководството на държавното обвинение в продължение на месеци в хода на парламентарната процедура. При това, в съдебните среди и кулоари се говорят неща, за които никой не обелва дума – че по определени дела чужди дипломати са натискали пряко съдии, свидетели и вещи лица в полза на мастити подсъдими, след което се минало на крайния вариант за разтуряне на спецправосъдието.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *