ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Стипендии за повече ученици с медали от международни олимпиади

министерство на образованието

Повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии от следващата година. Служебният кабинет планира да промени наредбата, за да няма ощетени деца.

В момента възнаграждение се отпуска на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място. Но класирането при някои международни олимпиади се извършва в медали, каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

"Когато извадихме списъците, виждаме, че там се класират 10 деца със златен медал, още 10 деца със сребърен медал, още 10 деца с бронзов медал или 20 деца със златен. Всичките са носители и са равни. Досега това се е тълкувало, че ако не си в първите трима – между тези 20, които имат златни медали – това не ти дава право на стипендия. На мен това ми се стори несправедливо или по-скоро дискриминационно спрямо тези деца", коментира той.

Промяната зависи от Министерския съвет, но министърът Пенов не посочи каква ще бъде сумата и колко точно ще е нужно за промяната. Според сегашната наредба еднократната стипендия е до 195 лв. А месечната е 135 лева. През юни предишното редовно правителство отпусна 278 235 лева за стипендии. Промяната е разумна, каза служебният образователен министър Пенов.

"По този начин насърчаваме нашите деца да се явяват на такива състезания", уточни той.

Наредбата ще бъде пусната за обществено обсъждане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *