ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Свободата на словото започва с личната свобода на журналиста

Румен Радев и Веселина Вълканова

"Успехът и признанието следват тези журналисти, които подчиняват своята работа не само на най-високите професионални стандарти и етични норми, но и които успеят да превърнат думите "смелост, съвест и всеотдайност" в осъзнато ежедневие. Които застанат срещу пътя на лъжата, без да се поддават на политически и икономически натиск."

Това заяви президентът Румен Радев на академичното тържество по случай 70-годишнината от основаването на специалността "Журналистика". Честването беше организирано от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Пред преподаватели, студенти и възпитаници на ФЖМК държавният глава посочи, че още в годините на Възраждането българските печатни издания са били първите институции преди възкръсването на държавата, а публицистите са били изразители на националния идеал.

"От тези възрожденски времена до днес медиите претърпяха редица политически, икономически, технологични трансформации. Неизменен обаче остава фактът, че никоя епоха не е комфортна за журналистите, посветени на истината, а властта винаги се стреми да ограничи гласа им", допълни още Румен Радев. И отбеляза необходимостта от ролята на журналистите в защита на обществения интерес и в противовес на апатията и лъжата.

В приветствието си Румен Радев посочи, че възстановяването на държавността, на народовластието и на справедливостта е немислимо без свободни медии и независима журналистика. Президентът заяви, че  информацията е двигателят на прогреса, но тя може да има и разрушителна сила – много по-голяма от тази на ракети и бомби.

По думите на Румен Радев, отговорността на журналиста към аудиторията и към обективността става още по-голяма във време, когато все по-често се размиват границите между фактите и тяхната интерпретация, когато истината чезне в сблъсъка на идеологиите, а информацията – независимо вярна или не, се разпространява със скоростта на едно кликване.

Той допълни, че приоритет на всяко държавно управление трябва да е гарантирането на свободата на словото чрез плурализъм, чрез ясни регулаторни механизми, прозрачност на медийна собственост и рекламна дейност, и най-вече – чрез постигане на финансова независимост на обществените медии от властта.

Президентът се обърна към младите хора в Аулата на Софийския университет, като коментира, че бъдещето на България като модерна и просперираща европейска държава до голяма степен ще зависи от днешните студенти и бъдещи журналисти. Той посочи, че пред бъдещите журналисти стои нелеката задача да укрепят  достойнството на професията и да върнат доверието към нея.

Румен Радев призова младите хора да не забравят, че свободата на словото започва с личната свобода, достойнство и съвест на журналиста.

Президентът Радев изрази признателност към ръководството и преподавателите на ФЖМК за това, че съумяват да запазят и надградят богатите традиции на факултета с най-съвременни форми и методи на обучение.

По повод 70 г. на специалност "Журналистика" и за изключителен принос към утвърждаване на свободата на словото и мисълта президентът Румен Радев връчи почетен знак на държавния глава на ФЖМК. Отличието прие деканът на факултета проф. Веселина Вълканова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *