ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

УниБИТ с грамота за усилията си за цифровата грамотност

МЕУ

„Инвестицията в знание е най-ценният капитал. Затова моят съвет е да не пестите усилия за вашето образование.“  

Tова заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит). 

Министър Тодоров добави, че само заедно и с общи усилия може да повишим доверието и дигиталната култура на българското общество. 

Екип от Министерството на електронното управление(МЕУ) представи пред студентите на УниБИТ своята работа и специфичните дейности, които министерството извършва. Лекциите на екипа на МЕУ са в резултат на подписания преди месец меморандум за взаимодействие между министерството и УниБИТ. 

Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов представи визията за електронното управление за 2030 година. Той заяви, че крайната цел на дигитализацията е изграждане на информационно общество. Министърът обясни, че европейската стратегия за данните има за цел обществото да взаимодейства по- лесно и ефективно, а административната тежест за бизнеса да се облекчи чувствително. Кирилов подчерта, че това е инструментът, чрез който обществото ще получи адекватна и ефективна електронна административна услуга. И допълни, че науката, анализът на данни и иновациите са пътят към по-достъпната администрация. 

Презентация пред аудиторията представи Петър Кирков, директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ и национален координатор по киберсигурност у нас. Той запозна студентите с координационните мрежи по отношение на киберсигурността, регулациите и законодателството на национално ниво и Европейския съюз. 

Кирков отбеляза, че киберсигурността и кризите се развиват изключително бързо. Той уточни, че една кибератака може да прерасне в криза в рамките на няколко минути. Директорът подчерта, че колкото по-бързо реагираме, толкова по-малка е щетата. 

По време на лекцията присъства и директорът на дирекция „Системи и компоненти на електронното управление“ Николай Минев. Той представи как работи портала за достъп до електронни услуги, какви са неговите цели и какви услуги представя порталът. 

Министерство на електронното управление отличи УниБИТ с грамота за усилията на екипа на учебното заведение, които полага за повишаване на цифровата грамотност на обществото у нас. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *