ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Управителят на БНБ притеснен, че финансовите пазари могат да накажат България

Парламент Димитър Радев

Управителят на БНБ Димитър Радев призова за синхронизиране на паричната и фискалната политика. Той участва в заседанието на бюджетната комисия, на което бе одобрен на първо четене т.нар. „удължителен закон“. С него се дава възможност да се запазят всички плащания от хазната до съставянето на редовно правителство.

Радев изрази притеснение, че финансовите пазари „ще накажат“ България и вече има ясен сигнал за това заради високата цена, на която страната ни би могла да тегли дълг.

"Това е може би само началото. Тоест, това, което се очаква от пазарите, от кредитните агенции, от независимите финансови институции, ще бъде един ясен ангажимент към силна дисциплинирана фискална политика. В противен случай има риск финансовите пазари да ни накажат", предупреди управителят на БНБ.

Удължителният закон на бюджета ще осигури функционирането на държавата, дори ако има нови избори през юли, заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Тя потвърди тезата на служебния кабинет, че той няма право на политики и затова запазва съществуващите.

От НЗОК и НОИ увериха, че разполагат с необходимите средства за осигуряване на здравните и социалните плащания. Текстовете на законопроекта се обсъждат в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

БНБ и Фискалният съвет призоваха за спазване на по-строга фискална дисциплина. Това се случи по време на заседание на Бюджетната комисия в парламента, на което бе одобрен на първо четене "удължителен закон". С него се дава възможност да се запазят всички плащания от хазната до съставянето на редовно правителство.

Запазват се параметри като минималната работна заплата на 710 лева и максималният осигурителен праг на 3 400 лева. Индексацията на пенсиите е предвидена по швейцарското правило с 12 % от средата на следващата година. По-рано през деня се проведоха политически консултации и срещи с представители на синдикатите.

Удължителният закон може да действа и държавата да функционира нормално, дори ако има избори през юли, заяви министърът на финансите Росица Велкова.

"Тъй като ще реализираме и икономия в разходите през 2022 година, до юни месец бихме могли да се справим със средствата, които са от Фискалния резерв и тегленето на дълг за рефинансиране на плащането", каза тя.

Веднага политически отговор дойде от "Продължаване на промяната" и съпредседателят на политическата сила Асен Василев, който беше категоричен: "С този закон за удължаване и невнасянето на бюджета налагате политики и това е политика на замразяване на доходите и социалните плащания“.

В същото време от Фискалния съвет предупредиха, че заради разхлабената фискална политика 2021-ва се е стигнало до: "Прегряване на икономиката", заяви Любомир Дацов от съвета, добавяйки, че: "Фискалната политика през 2021 година именно поради тази причина има принос към инфлацията".

Ефектът, заедно с останалите кризи, се усеща и сега, смятат още експертите. Управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че е необходимо синхронизиране на паричната политика на покачване на лихвите с фискалните – тоест да се върви към консолидация. В противен случай може да се изправим пред ликвидни ограничения.

"Аз мисля, че не трябва да допускаме ситуация, в която Министерството на финансите ще изпадне в ситуацията да избира между лоши и по-лоши решения", подчерта той.

Ако не затегнем харчовете от хазната: "Има реален риск финансовите пазари да ни накажат", каза Радев.

По-рано днес в парламента се проведоха и редица политически срещи – първо между БСП и ГЕРБ.

"Няма да си играем на популисти, въпреки и че г-н Борисов каза: И социалният пакет на БСП ще приемем… Сега го разбирам, нали, той го играе добрият Дядо Мраз", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, а от ГЕРБ увериха, че ще подходят към удължителния закон: "Лишени от популизма и с прагматични отговори на въпросите гарантираме ли финансова стабилност на държавата" – думи на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Синдикатите настояха за ръст на минималната работна заплата. 

"За изтребители, ако решим да взимаме, ще има пари, ама за политика по доходите, която да компенсира инфлацията, извънреден разход Министерски съвет не може да прави с постановление", заяви Любослав Костов от КНСБ.

Коментарът на Кирил Петков от "Продължаваме промяната", с която политическа сила се срещаха синдикатите: "Истината е, че 710 лв. минимална работна заплата, ако трябва да остане тази сума до следващия юни, това би било пагубно за много хора".

ПП се срещна и с "Демократична България", но без особено разбирателство по социалните политики.

"Ние от "Демократична България" сме "за" компенсации за тока, парното и газа, но искаме те да бъдат много по-добре фокусирани и ще работим допълнително в тая насока. Тук могат да се оптимизират разходите", каза Мартин Димитров.

От ДПС изразиха подкрепа за удължителния закон, а председателят на ресорната парламентарна комисия  Петър Чобанов заяви, че той няма да бъде гледан на първо четене следващата седмица в пленарната зала на НС, за да имат малко повече време политическите партии с надежда да се постигне съгласие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *