ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Управляващите нямат решение за даване на военна помощ за Украйна

Министерски съвет сграда

Управляващата коалиция ще продължи да обсъжда изпращането на военна помощ за Украйна след посещението на правителствена делегация в Киев. 

Продължилият близо 2 часа Коалиционен съвет не постигна конкретен и окончателен резултат. Преговорите ще продължат след завръщането на българската делегация от Киев, съобщи представителят на ИТН Станислав Балабанов. По време на визитата политиците ще се срещнат с президента Володимир Зеленски. Подробности от програмата и времетраенето ѝ няма да се съобщават от съображения за сигурност. 

Делегацията ще бъде водена от премиера Кирил Петков. В нея са включени Станислав Балабанов от ИТН, Калоян Икономов от ПП и Атанас Атанасов от ДБ. БСП са потвърдили, че няма да изпратят свой представител в Киев.

Четирите управляващи партии се събраха на извънреден коалиционен съвет, за да търсят консенсус по темата за предоставяне на военна помощ на Украйна. 

Премиерът Кирил Петков обяви за своя цел намирането на консенсус по темата, но към този момент постигането на съгласие изглежда все по-трудно. 

"Демократична България" и "Има такъв народ" са твърдо "за" оказване на военна помощ. 

Изпълнителното бюро на БСП преди няколко часа на свое заседание обяви, че ще подкрепи само хуманитарна помощ за Украйна и няма да изпрати свой човек в делегацията за Киев, водена от премиера Кирил Петков. 

Балабанов беше единственият участник в Коалиционния съвет, който преди началото му обяви с какви позиции влиза в сградата на Министерски съвет. Те съвпадат с тези на лидера на партията Слави Трифонов, който е за изпращане на военна помощ, но определя като "чудовищна глупост" идеята на премиера всеки да дари по една заплата, за да се купят боеприпаси за Украйна. Балабанов съобщи как ще гласуват депутатите от "Има такъв народ" по темата за изпращане на военна помощ. 

"Нашата политическа формация ще бъде свободна, по съвест, да гласува в пленарна зала, така че ще видим какво ще реши пленарната зала. Всеки от нас ще има позиция. Аз, първо, за това съм част от тази делегация. Искам да пътувам умишлено, за да изключа от себе си всякакви спекулации, всякаква пропаганда и да видя с очите си какво и как изглежда една война в момента на място, за да се уверя сам за себе си и на база на това ще видите и моето гласуване, но пак повтарям: "Има такъв народ" ще бъде свободен в избора си", каза той.

Политикът не очаква темата "Украйна" да стане причина за разпад на коалицията. Такъв потенциал има в друг спорен въпрос, а именно отношението към ветото за Северна Македония. Въпреки това, Балабанов не спести тежки думи за решението на БСП да не изпрати свой представител в делегацията за Киев. 

"Това е поредното, как да кажа, слабо държавническо поведение в един такъв момент. Беше важно всички да идем, за да може да добиев представа всъщност какво се случва, но това е тяхно право, тъй като това не е и в коалиционното споразумение", коментира той.

Никой от другите представители на коалицията не влезе през централния вход

Днес стана ясно също, че външният министър Теодора Генчовска няма да пътува до Украйна, като се надява на коалиционния съвет да се стигне до съгласие за изпращането на военна помощ.

До срещата на лидерите на четирите формации в управляващата коалиция се стигна, след като инициаторът ѝ – съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че отменя поканата си, тъй като проектът за изпращане на военна помощ ще бъде вкаран като точка за гласуване в пленарна зала още в първия работен ден на парламента след великденската ваканция.

"Тази точка ще влезне в парламента и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с "да" или "не" – няма да може повече с общи приказки да се минава покрай тази тема. Оттам нататък всеки политически играч ще си прецени как да действа", каза Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *