ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ВАС отново посече “Евролаб 2011”

ВАС

Върховният административен съд (ВАС) уважи още една жалба на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обяви за нищожно определение на Административен съд София по жалба на "Евролаб 2011". С него бе отменено допуснато предварително изпълнение на заповед от април тази година на шефа на БАБХ, която е свързана с товарно-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

Според тричленният състав на ВАС решението на Административен съд-София е нищожно, освен това жалбата трябва да бъде разгледана от тричленен състав на съда, което е императивна разпоредба. В случая обаче определението е постановено от едноличен състав на Административен съд София – град в закрито заседание на 18 август 2022 г.

Постановяването на съдебен акт от незаконен състав води до нищожност на акта. Определението по административно дело № 8682 от 2022 г. по описа на ВАС е окончателно.

Както е известно вчера (вторник) ВАС уважи частично жалбата на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обезсили част от определение от 22 юли на Административен съд София – град (АССГ) по жалба отново за допускане на предварително изпълнение на писмо на изпълнителния директор на БАБХ, което касае проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП "Капитан Андреево" да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ.

Припомняме и че на 19 юли ВАС със свое решение на практика върна "Евролаб" на ГКПП Капитан Андреево. Тогавашният заместник-министър на земеделието Иван Христанов заяви, че е изненадан от решението на съда.

Скандалът около дейността на "Евролаб" на граничния пункт, който е и външна граница на Европейския съюз започна още по време на правителството начело с Кирил Петков. В края на мандата му бе обявено, че държавата си е върнала контрола над пункта, макар че в следващите дни се наложи полиция и жандармерия да дежурят там, след като за няколко дни частната компания "Евролаб 2011" възпрепятства Българската агенция по храните и обработката на камиони на "Капитан Андреево" спря.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *