ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Вместо сбирки и танци, партиите да внесат бюджета

Мая Манолова

Вместо партиите в парламента да продължават с ритуалните танци, сбирките и пиар упражненията, да внесат най-необходимото в парламента: един закон, два бюджета и три решения. Това призова лидерът на партия "Изправи се България‘‘ Мая Манолова в интервю за БНР.

Според нея е много важно да се направят изменения в Закона за енергетиката, в който да се въведе дефиницията за енергийна бедност и хората да бъдат подкрепени. Манолова припомни, че още през 2016 г., като омбудсман, е внесла подобно искане за формулировката в парламента. От "Изправи се България‘‘ предлагат за енергийно бедни да се смятат всички, които плащат сметки в размер над 10% от доходите си. По изчисления на социалната формация в подобно положение са над 3 млн. българи.

Манолова настоява с актуализацията на бюджета за 2022 г. и с приемането на новия за 2023 г. да се предприемат действия за повишаването на доходите. Според нея минималната работна заплата трябва поне да покрива издръжката на живот в страната, която към момента е 1260 лева. Тя е категорична, че трябва да има повишаване на заплатите в публичния сектор с размера на инфлацията – т.е. поне с 20%, както и че трябва да се направи преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход за 2021 година.

Според Манолова трябва да бъдат спешно приети 3 решения в парламента. Първото от тях трябва да е таван на цените на бензина и дизела до 2.50 лева на литър, колкото е нормалната цена без спекула.

"Държавата има и "златна акция" в петролната рафинерия и има възможности да блокира ключови решения и дори да преработва в нея петрол", обърна внимание Манолова.

По думите й трябва да бъде сложен таван на цените на основни хранителни продукти и да се замразят битовите сметки, но не към настоящия момент, а със задна дата – от 01.10.2022 г., защото оттогава и парното, и водата, и токът са се повишили и са станали непосилни за много от гражданите.

Според Манолова "Топлофикация" не трябва да замразява, а да намали цената на парното с поне 40% заради поевтиняващите цени на газа и на въглеродните емисии.

Бившият омбудсман разкритикува идеята за въвеждане на две цени на тока. По думите ѝ като производител на евтин ток България не следва да оставя гражданите си да минават на борсата за ток. В момента АЕЦ произвежда ток на цена от 60 лв/МВТч, ВЕИ-тата – на цени от около 80 лв/МВТч, а от борсата българите ще купуват ток на 1000 лв/МВТч за енергията на втората тарифа. Т.е. толкова висока цена ще плащат всички, които се топлят на ток или които имат по-голямо потребление от крушки, компютър и готварска печка.

От "Изправи се България" са направили изчисления, че хората, отопляващи се на ток, биха плащали 3 пъти по-високи сметки, ако се приемат предложенията на Министерство на енергетиката, затова от социалната формация настояват изобщо да не се внася такова предложение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *