ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Внесоха жалба в МВР заради насилието над животни

Граждани внесоха в МВР жалба срещу неприлагането на Закона за защита на животните в България, приет през 2010 г. Над 15 хиляди подписа са събрани в инициативата, провокирана от насилието над кучето Мечо.

Хората искат работещ закон за защита на животните и ефективни присъди при доказано насилие. Част от тях дойдоха пред МВР със своите домашни любимци. 

Те обясниха своите мотиви да са тук: "Защото ни е страх да живеем сред хора, които малтретират животни, незавасимо дали животни, възрастни хора, малки деца. Страх ни е да живеем в такова общество. Вече да се самосезираме, след като никой нищо не прави от държавата, обществото само трябва да се бори за правата си".

Адвокат Мариета Караджова е на мнение, че няма особено висока активност у хората да подават сигнали за насилие спрямо животни. Внесената жалба има за цел привличане на вниманието на институциите към проблема.

"Да създадем една обратна връзка между прокуратурата и гражданите, МВР и гражданите, да разберем какъв е начинът системата да работи сериозно във връзка с престъпленията, извършвани срещу животни. Смятаме да предизвикаме, ако успеем, и една лека законодателна промяна", обясни тя.

МВР няма как да действа, ако няма информация, че се случват подобни неща. Малък процент от хората са ангажирани с подобни проблеми и подават сигнали до полицията.

"Огромен процент от животните, които попадат при тях, са жертва на насилие, но то е недоказуемо. В конкретния случай имаме огромния късмет, че има камери, които са уловили извършителя и това доведе до разкриване на престъплението, разбира се, последвано от действията на МВР, които извършиха претърсвания, изземвания", допълни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *