ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България

Първан Симеонов

"Българският народ е гласувал предпазливо, без авантюри. Всеки е гласувал за своите и няма някакви бомбастични резултати", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

Избирателната активност ще е 2,6 млн. души, посочи той.

Очевидно, че вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България, подчерта социологът и обясни:

"При това те не мобилизираха възможния си максимум при тези 1/4 повече секции, които отвориха. … Вотът от Турция не е проблем, ако приемем, че няма никакъв проблем толкова концентрирано да се гласува на едно място в избори в друга страна. Това пък трябва да е сигнална лампа за всички други българи в чужбина. За да не дискриминираме нашите сънародници в Турция, нека нашите сънародници на другите места в света да гласуват както сънародниците ни в Турция. Може би това е правилният призив".

Симеонов коментира, че по-добрият резултат от очаквания за "Продължаваме промяната" се дължи на мобилизация в края на кампанията.

"Те направиха кампания по учебник. Резервът на ПП е в младите хора. … В третия етап на кампанията им те казаха "Просто виж другите". Т.е. няма за кого другиго да гласуваш на тези избори. … Има ерозия при ПП, защото участваха в управлението, но няма свободно падане", обясни той.

Според него издънка на ГЕРБ е било напускането на студиото на телевизионен дебат на Томислав Дончев и Деница Сачева.

"Подаде им се много удобна топка срещу Кирил Петков, но не го направиха. Това с жълтите павета напомни на всички какъв беше този модел, от който българите се отказаха преди 2 години…Хората са поръзлюбили ПП, но категорично не са залюбили отново Бойко Борисов. Това ясно се вижда", допълни Симеонов.

Първан Симеонов изказа хипотеза, че резултатите на ГЕРБ и ПП са покана от българския народ за преговори и компромиси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *