ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Връща се хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели

Парламент Йордан Цонев

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП – общо 124, окончателно беше прието връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. "Продължаваме промяната", "Демократична България",  "Възраждане" и "Български възход" – общо 95 депутати гласуваха "против".

Мнозинството записа на второ четене, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване."

Преди това повече от един час депутатите не можеха да стигнат до гласуване по предложението за връщане на смесеното гласуване, след като по предложение на БСП дебатите по параграфа, свързан с връщането на хартията в големите секции, бяха прекратени.

Стигна се до спорове между Кирил Петков от "Продължаваме промяната" и Георги Свиленски от БСП, в който се намеси и председателстващият Росен Желязков.

"Става въпрос за кражбата на вота на българските граждани! Това не може да продължава така и това, че са първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", извика Кирил Петков от парламентарната трибуна.

"Уважаеми колеги, премете това като нормален ораторски патос, нищо не се е случило черезвичайно. Първата процедура вие поискахте за прекратяване на заседанието, тогава не милеехте за записаните за изказване", отбеляза Росен Желязков.

"Да напомните на всички народни представители какво се случва, когато те се опитат да насилят волята на българския народ. Последния път ги изнасяха с бял автобус", каза Асен Василев.

"Стига сте призовавали от тази трибуна за бунтове, защото бунтовете ги видяхме. Сега има мнозинство в парламента, което иска да работи", отвърна му Георги Свиленски.

По време на обсъждането на най-оспорваната поправка в Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина в секции с над 300 избиратели в пленарната зала се стигна до скандал между ДПС и "Продължаваме промяната".

Разгорещени дебати се вихрят в пленарната зала и "за" и "против" да се върне хартиената бюлетина в секции с над 300 избиратели и гласоподавателят да има право на избор дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина.

От ПП, ДБ, "Възраждане" и "Български възход" са "против" и настояват за запазване на машинното гласуване в големите секции.

Милен Матеев от ПП заяви, че връщането на хартията цели връщане на манипулацията в изборния процес.  "Техният философски камък , който превръща хартията в злато", посочи той.

ГЕРБ, ДПС и БСП защитават връщането на смесеното гласуване. Социалистът Георги Свиленски заяви:  "Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

От ДПС предлагат гласуване само с хартиени бюлетини до въвеждане на машини с оптично устройство за сканиране на бюлетините от местните избори догодина.

Ерджан Ебатин контрира защитата на сегашния машинен вот. "Аз се надявам да няма скалъпен софтуер", заяви той.

Божидар Божанов от ДБ нарече твърденията "спекулация". "Софтуерна фалшификация няма", категоричен е той.

А съпредседателят на ПП Асен Василев подчерта: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували, чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

Споровете прераснаха в обвинения за манипулации в изборния процес. Стигна се до остра размяна на реплики между Бойко Рашков от ПП и Йордан Цонев от ДПС.

"Ставаме свидетели как купувачите на гласове по време на изборите говорят за честни избори", заяви Рашков.

"Първо – сте откровен лъжец. Ще извикам да направят проверка с дрегер. Просто нищо друго не ни остава", отговори му Цонев.

"Може ли с дрегер да проверим всички присъстващи? Докарайте дрегера, моля ви се, имаме време, ще заседаваме достатъчно, докарайте дрегера", призова Асен Василев.

Мнозинството в парламента удължи и днешното пленарно заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *