ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ВСС откри процедурата за предсрочно прекратяване мандата на Гешев

Висш съдебен съвет

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъди допустими и редовни ли са обстоятелствата в предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието продължи шест часа.

На база приетите за допустими и редовни обстоятелства от предложението, ВСС прие единодушно със 17 гласа "за" да бъде открита процедура за установяване на основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Различните основания по същество ще се разглеждат следващия вторник, 12 април, от 9.30.

В началото на заседанието Иван Гешев заяви, че няма нищо против всички точки да се коментират, за да се види тяхната несъстоятелност. Той добави, че желае да има дебат по същество, по всички точки в предложението на министъра.

ВСС обсъди девет обстоятелства, посочени от министъра. Едно беше отхвърлено изцяло, за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни.

Те могат да бъдат обжалвани, но правосъдния министър Надежда Йорданова сподели, че не е сигурна дали ще ги обжалва.

"Да, има вероятност да ги обжалваме, но нека след анализ да вземем окончателното решение за това как евентуална жалба би се отнесла спрямо настоящата процедура. В хода на заседанието се изрази виждане, че жалба не би спряла изпълнението на останалите решения, но от друга страна, с оглед на това, че част от основанията са взаимносвързани, аз и моят екип ще направим всичко възможно всички основания да бъдат гледани по същество", заяви тя след заседанието.

Йорданова допълни, че дебатът е преминал в "рамките на добрия тон".

Преди заседанието днес Иван Гешев подчерта, че предложението на Надежда Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че осъществява правомощията си по Конституция.

Часове преди заседанието на Съвета стана ясно, че предстои горещ дебат.

В ранните сутрешни часове от пресцентъра на прокуратурата подгряха с почти 30-странично становище на Иван Гешев, в което той определя искането за отстраняването си  като "пореден опит за политическо въздействие върху независимата съдебна власт". В него изброява грешки, неточности и противоречия със закона и Конституцията.

Главният прокурор допълни становището си – вече лично пред журналистите. И нарече предложението на Надежда Йорданова "координирана атака с участието на изпълнителна власт" и  "нападение срещу държавността".

„Понеже не виждам никакъв смисъл, дори и политически смисъл при положение, че в момента, ако видите социологическите проучвания в тази така наречена съдебна реформа, защото това, което се пропагандира, не е съдебна реформа, интересува между 4 и 7 процента от българските граждани. Знаете какво ги интересува българските граждани – цените на тока, на газта, цените в магазините и какво ли още не и не виждам даже никаква политическа логика в това искане. И затова единственото обяснение, което имам, надявам се да не е така, това е овладяване на прокуратурата за използването ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е така“, изтъкна той.

„Видно е, че министърът на правосъдието има конституционни правомощия да иска прекратяване на мандата на главния прокурор, както и между впрочем на председателите на ВКС и на ВАС, много ясно Конституционният съд е обосновал това правомощие, а именно от гледна точка на взаимодействие между държавните власти и в крайна сметка, че нито един в държавата не може да бъде недосегаем. А що се отнася до избор на следващия главен прокурор, процедурата е много ясна, в тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив“, отговори от своя страна правосъдната министърка.

Заседанието започна с опит искането на Йорданова да потъне в процедура. Трябва ли Надежда Йорданова да ръководи заседанието на ВСС, след като е вносител на предложението, защо в него се споменава името на вътрешния министър Бойко Рашков и какво е имала предвид Йорданова, пишейки Висш съдебен съд.

В крайна сметка започна преценка – казус по казус, с активното участие на главния прокурор, включително и с иронични забележки към правосъдния министър и съмнения към нейната правна компетентност. Очаквано, мнозинството не допусна случаите, които касаят действия или бездействия на Иван Гешев преди да поеме поста.

И докато обсъждането беше още в начален етап, с призив към съдебните кадровици да гласуват оставката на главния прокурор се обърна премиерът Кирил Петков.

Йорданова обаче не беше оптимист, че в този си състав Съветът ще прекрати мандата на главния прокурор.

Около 12.00 часа онлайн излъчването на заседанието на Висшия съдебен съвет прекъсна за около 20-ина минути заради хакерска атака срещу Държавната агенция за електронно управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *